menu sluiten

The Green House 

In 2014 kreeg cepezed de opdracht om de voormalige Knoopkazerne in Utrecht te transformeren tot Rijkskantoor De Knoop. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf vroeg ons destijds om een oplossing te bedenken voor de ruimte tussen de Knoopkazerne en het naastgelegen hoofdkantoor van de Rabobank. Dat werd The Green House.

  • opdrachtgever(s)
  • rijksvastgoedbedrijf
  • locatie
  • Utrecht
  • gebruiker(s)
  • Horeca en verhuur vergaderzalen
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedprojects
lucas van der wee | cepezed

Tijdelijk en levendig  

Onze opdracht was een tijdelijke invulling van het terrein: de definitieve bestemming voor deze locatie zou namelijk pas over vijftien jaar bepaald worden.
cepezed ontwikkelde daarom een plan waarbij zowel de functie als de architectuur gebaseerd zijn op circulariteit. The Green House biedt onderdak aan een ‘circulair’ horecaconcept plus vergaderfaciliteiten.

Geheel volgens de principes van circulariteit is het gebouw (inclusief de fundering van prefab betonblokken) geheel demontabel. In 2029 kan het worden afgebroken en elders weer worden opgebouwd.

Tijdelijk en levendig
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Bouwpakket  

Het tweelaagse paviljoen is dus een 'bouwpakket' met een demontabel staalskelet van gegalvaniseerde profielen. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van het voormalige kazernegebouw. Deze zijn namelijk hergebruikt voor de tweede huid en de kas van het paviljoen.

De circulariteit komt ook terug op de vloer. Straatklinkers afkomstig van een oude kade in Tiel vervangen namelijk de klassieke gestorte begane grondvloer. Ze liggen op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingsvloer bestaat uit geprefabriceerde houten elementen.

Bouwpakket
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

100% recyclebaar  

Voor het dak kozen we een lichte staalplaat die eveneens is geperforeerd en gevuld met isolatie. Met een glazen vliesgevel is de plint van het paviljoen volledig transparant. Voor de dichte delen van de gevel op de eerste verdieping zijn geprefabriceerde houtskelet-bouwpanelen gebruikt. Deze zijn 100% recyclebaar en (H)CFK-vrij.

100% recyclebaar
lucas van der wee
cepezed

Groente uit eigen Green House  

De vertical farming-kas van 80 m² ligt op de verdieping, naast de vergaderzalen. Hier worden groenten en kruiden voor de restaurantkeuken geteeld. Dankzij een vide in het paviljoen kun je de vrij toegankelijke kas vanuit het restaurant beneden goed zien.
Ook de grote groenwand draagt belangrijk bij aan de beleving van The Green House.

Groente uit eigen Green House
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • primaire opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf
  • gecontracteerd consortium: r creators (strukton, ballast nedam en facilicom)
  • interieurontwerp: coster design
  • constructies: pieters bouwtechniek
  • installaties: strukton worksphere
  • advies circulair bouwen: cepezedprojects
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: ballast nedam
  • installateur: strukton worksphere
  • staalconstructie: kampstaal
  • gevels: de groot & visser

prijzen & nominaties

  • Nederlandse duurzaam bouwen awards | 2019 | publieksprijs
  • nederlandse duurzaam bouwen awards | 2019
  • architecture & circular economy juryprize | 2018 | gg-awards
  • Nederlandse bouwprijs | 2018
  • entree awards | 2018 | Best hospitality concept
  • duurzaamheidsprijs Utrecht | 2017
klik om door te gaan