menu sluiten

wolfert lansing 

Wolfert Lansing is een school voor vmbo, mavo en onderbouw havo in Bergschenhoek. Persoonlijke aandacht en begeleiding staan er hoog in het vaandel. Om het groeiend aantal leerlingen te huisvesten en het hoge niveau van onderwijs te kunnen blijven garanderen, realiseert Wolfert op het perceel naast de tijdelijke huisvesting een nieuw gebouw naar ontwerp van cepezed en cepezedinterieur.

  • opdrachtgever(s)
  • stichting boor
  • locatie
  • bergschenhoek
  • gebruiker(s)
  • wolfert lansing
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur

groen-blauw landschap  

De school komt in het deelgebied De Beeldentuin, dat zich kenmerkt door kloeke bouwvolumes ‘op een sokkel’. Deze zijn losjes maar samenhangend ingebed in een groen-blauwe, landschappelijk ingerichte strook. Aan het zuidelijk eind hiervan komt prominent het nieuwe, alzijdige schoolgebouw.

Een bestaande waterloop aan de provinciale weg is langs noordoostzijde van de school doorgetrokken en vergroot, wat het autonome karakter van de school verstevigt. De andere gebouwzijden zijn begrensd door een uitnodigend voorplein tegenover het gemeentehuis en een riant schoolplein aan de andere twee kanten.

groen-blauw landschap
cepezed

innovatief betonbouwsysteem  

In de transparante plint etaleert Wolfert Lansing de uiteenlopende praktijkruimten en de cultuur en dynamiek van de school. De verdiepingsgevels hebben bandramen en op een aantal plekken transparante vliesgevels van vloer tot plafond. Daarmee is een optimale balans tussen daglicht, uitzicht en vrije indeelbaarheid gerealiseerd. De cortenstalen borstweringen sluiten goed aan op het beeldkwaliteitsplan, dat vroeg om saffraankleuren. Ze dragen ook bij aan een industrieel karakter, dat in het interieur is voortgezet.

De draagconstructie bestaat uit het innovatieve betonbouwsysteem CD20 met prefab kolommen en vloerplaten waarmee zeer snel en efficiënt te bouwen is. De draagstructuur is bovendien flexibel in te delen en gemakkelijk uit te breiden, zodat ook de toekomstwaarde verzekerd is.

innovatief betonbouwsysteem
lucas van der wee | cepezed

daglichtrijk atrium en heldere organisatiestructuur  

Wolfert Lansing heeft een centraal atrium, lange zichtlijnen en er komt veel daglicht binnen. Dit draagt allemaal bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het toch compacte gebouw. Het atrium is het dynamische hart van de school en is geprogrammeerd als aula met onder meer een praktijkrestaurant, een grote tribunetrap en informele studieplekken.

De verdiepingsplattegronden zijn helder georganiseerd in schillen. De binnenste schil wordt gevormd door het atrium. Daaromheen ligt een ring met de hoofdontsluiting, waaraan weer de gezamenlijke functies als de leerpleinen en facilitaire functies grenzen. De buitenste schil bestaat uit de lesruimtes langs de gevels. Deze opbouw maakt dat de dynamiek in het gebouw gradueel verloopt van levendig in het hart tot rustig in de lokalen. Passend bij het middelbaar onderwijs heeft het interieur een robuuste, functionele en industriële sfeer en esthetiek, met gebruik van beton voor de constructie en hout voor onder meer de grote trappartij.

daglichtrijk atrium en heldere organisatiestructuur
cepezed

partners

  • opdrachtgever: stichting boor (Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam)
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • installaties: galjema
  • bouwfysica & akoestiek: lbp sight
klik om door te gaan