menu sluiten

Liucija Šimkūnaitė, architect 


Liucija werkt sinds 2021 bij cepezed. Met haar internationale ervaring is zij een waardevolle aanvulling op het team. Onafhankelijk, thuis op verschillende schaalniveaus en kundig over uiteenlopende gebouwtypen.

Na haar bachelor-studie architectuur aan de Vilnius Gediminas Technical University in Litouwen en het Blekinge Institute of Technology in Sweden deed Liucija praktijkervaring op bij architectenbureaus in Toronto, op Cyprus en in Melbourne. Vervolgens haalde ze haar master in architectuur aan de TU Eindhoven en trad in dienst bij cepezed. Haar afstudeeronderwerp – een modulair, prefab-woningbouwsysteem – sluit aan bij de bouwdoosaanpak van cepezed. Al had Liucija, anders dan cepezed, een speciale doelgroep op het oog: de systeembouw was bedoeld om inheemse bevolkingsgroepen in Canada een stem te geven.

Materiaal wordt door architecten volgens Liucija nog veel te vaak voor lief genomen. Zij wil er niet meer van gebruiken dan strikt noodzakelijk. cepezed introduceerde vanwege dezelfde insteek de ‘maateenheid’ iq/kg, oftewel een zo intelligent mogelijk ontwerp met zo min mogelijk materiaal. Ook vanwege haar voorkeur voor flexibele, herbruikbare en losmaakbare architectuur is Liucija bij cepezed op haar plek. Daarnaast spreekt de ‘eerlijke’ ontwerpstijl van cepezed, waarin alle onderdelen zichtbaar zijn, haar aan.

Momenteel werkt ze aan de gezondheidscampus voor de Hogeschool van Amsterdam. Als interessant pluspunt van een project waar Liucija eerder aan heeft gewerkt, Plus Ultra Utrecht, noemt zij de duurzaamheidsambities: de losmaakbaarheid, het gebouw heeft een losmaakbaarheidsindex (LI) van ten minste 60 procent.

Van alle aspecten die met architectuur van doen hebben, is Liucija in het bijzonder geïnteresseerd in de mate waarin een gebouw je gemoedstoestand kan beïnvloeden: het kan comfort bieden, maar ook intimideren of afschrikken. Zij vindt het belangrijk dat architecten hier rekening mee houden en stelt de gebruikerservaring zelf altijd voorop.