Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

stationsoutillage

De inrichting van de Nederlandse treinstations is verouderd. Reizigers waarderen de huidige wachtruimtes, zitelementen en andere inrichtingsobjecten doorgaans niet bijzonder positief. Stationsbeheerder Prorail startte daarom een pilot ter ontwikkeling van een prettiger stationsoutillage. De organisatie schreef een tender uit en selecteerde het ontwerpbureau voor de openbare ruimte Blom & Moors op basis van een visie gericht op de belevingswaarde van de reiziger. Voor de samenstellende onderdelen als bijvoorbeeld de zitelementen, vuilnisbakken, groenvoorzieningen en een uniforme houder voor de diverse gratis dagbladen werkte Blom & Moors vervolgens samen met uiteenlopende ontwerpers. cepezed ontwikkelde een wachtruimte, kiosk voor drank en voedselwaren en een windscherm annex leunelement.

cepezed is bij de verschillende ontwerpen uitgegaan van een zo groot mogelijke transparantie. De drie meter hoge wachtruimte en kiosk zijn daarom vormgegeven met geheel flush geassembleerde glaswanden. De samenstellende platen zijn verlijmd en aan de onderzijde bevestigd op een terugliggende plint van roestvast staal. Het dakpakket bestaat uit een geprefabriceerd houtskeletelement en vormt een schijf die stabiliteit verleent. Het heeft een minimale hoogte waarin akoestische voorzieningen alsmede de bedrading voor de verlichting en intercom zijn opgenomen. Omdat de kiosk tevens een werkruimte is, heeft deze wanden van dubbel glas. Ook is het dakpakket hiervan dikker en is een geveldeel gesloten uitgevoerd omdat meer installatievoorzieningen benodigd zijn.

Het windscherm annex leunelement bestaat uit een roestvast stalen frame en sta-zit-steun ineen, waartussen een dubbele glasplaat is ingeklemd. In het frame is een LED-element opgenomen en de glasplaten zijn voorzien van een nauwelijks zichtbaar, gezeefdrukt bolletjespatroon. Het glas kan zo in verschillende kleuren worden belicht.

De verschillende voorzieningen hebben een modulaire opzet die zowel een snelle bouw faciliteren als variaties in maatvoering toestaat. In 2010 is de vernieuwde stationsoutillage in verschillende configuraties gerealiseerd op de treinstations Leiden en Amsterdam Bijlmer. In Leiden zijn onder meer een wachtruimte en kiosk geplaatst, de perrons in Amsterdam zijn onder meer voorzien van het windscherm annex leunelement.
leiden / amsterdam / nederland

opdrachtgever
blom & moors ontwerp openbare ruimte

Links klein
Rechts klein