Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

theater speelhuis

Wanneer in december 2011 het door Piet Blom ontworpen theater ’t Speelhuis in Helmond afbrandt, besluit de gemeente tot een tijdelijke vervanging in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, een neobyzantijnse koepelkerk nabij het centrum die in onbruik is geraakt. Voor de nieuwe theaterfaciliteit gelden belangrijke randvoorwaarden. Omdat de kerk een rijksmonument is, van het bisdom ’s-Hertogenbosch blijft en de voorziening tijdelijk is, mogen ingrepen het gebouw zo min mogelijk aantasten en moeten zij alle reversibel zijn. Daarnaast moet het theater in uiterst korte tijd operationeel zijn.

De fysieke verschijning van de oorspronkelijke bouw is sterk bepalend en met een rijke ornamentiek zo veel mogelijk onderdeel van de ambiance. Zo heeft de zaal veel zicht op de wanden plafondschilderingen, uiteenlopende sculpturen, de koepel, het orgel en de glas-in-lood-ramen. Alle toevoegingen als het podium, podiumfront, de lichtbrug en de tribune met een balkon zijn volledig leesbaar en demontabel ingepast als losse objecten. Voor een intieme atmosfeer reikt het balkon van de complexe en imposante staalstructuur zonder constructieve voorzieningen in het voorvlak tot dicht op het podium. Het trappenstelsel hangt aan de uitkragende loopbrug van het balkon. De logistiek naar en op het tribune-element is zeer intuïtief en alle zitplaatsen zijn op een vanzelfsprekende manier van zowel de voor- als achterzijde benaderbaar. De verlichting van de routings is net als een deel van de akoestische demping geïntegreerd in de balustrades, die tevens een constructieve werking hebben. De foyer bevindt zich onder de tribune, met de uitgiftebalie gesitueerd in een afsluitbare nis zodat voor het personeel een geluidtechnisch afgesloten werkgebied bestaat.

De ondersteunende programmaonderdelen zijn grotendeels gesitueerd in compacte en contrasterende aanbouwen direct naast de kerk. Een bouwdeel met de expeditie, artiestenkleedkamers en artiestenfoyer beslaat een tweelaags volume aan de zuidoostzijde nabij de apsis, met een doorgang in de sacristie. De aanbouw met de entree, kassa, garderobe en toiletten ligt aan de noordzijde tegen een zijbeuk, heeft een volledig transparante voorgevel, is voorzien van daklichten en is met de kerk gekoppeld via een doorgang ter plaatse van een voormalige biechtstoel.

Het nieuwe theater speelhuis is bij publiek en artiesten zo’n succes dat inmiddels is besloten het permanent in de kerk gevestigd te laten.

helmond / nederland

opdrachtgever
gemeente helmond

Links klein
Rechts klein