Links klein
Engels Mail
Rechts klein

sintlucas eindhoven

In het voormalige Philips Natlab op Strijp S in Eindhoven is lang fundamenteel natuurkundig onderzoek verricht en zijn onder meer de compact disc en dvd ontwikkeld. Naar ontwerp van cepezed heeft de transformatie tot het SintLucas college voor creatief-technische en ondernemingsgerichte (v)mbo-opleidingen plaatsgevonden. De school zocht daarbij expliciet aansluiting bij de veelheid aan creatieve instellingen en bedrijven die zich sinds het vertrek van Philips in het gebied gevestigd hebben. Ook binnen de school zelf is alles gericht op het creëren van een echte creative community. Het architectonisch ontwerp is hieraan volop dienstbaar middels een ruimtelijke opzet met een coherente en doordachte aaneenschakeling van functies. Zowel ruimtelijk als functioneel bestaat een grote diversiteit aan vertrekken, van theorielokalen tot praktijk- en instructieruimten, van overlegruimten tot spreekkamers voor de docenten en van individuele studiecellen tot een groot en gemeenschappelijk gebouwhart.

De basisstructuur is gebaseerd op die van de oorspronkelijke bebouwing, die een elementaire opzet kent van twee langgerekte, tweelaagse bouwstroken met aan de noordwestzijde van iedere strook een reeks paviljoens. Aan de zuidkant zijn de stroken verbonden door een bouwblok waarin de culturele organisatie Plaza Futura gevestigd is, waarmee de school een intensieve wisselwerking heeft. De nieuwe midden zone met onder meer het gebouwhart is helemaal gericht op kruisbestuiving; met anderen studenten binnen de school, maar ook met de buitenwereld. Zo is een commerciële straat opgenomen met bijvoorbeeld een op hoog niveau geoutilleerde printshop, waar zowel studenten als externen gebruik van kunnen maken en zijn de creatieve studio’s voor bijvoorbeeld fotografie en AV-montage buiten lestijden ook te huur voor externen. De ontsluiting van zowel de bestaande bouw als de hoge nieuwbouw daartussen, aan de kop tegenover Plaza Futura, is georganiseerd vanuit het multifunctionele gebouwhart, dat onder meer dient als restaurant, expositieruimte, samenkomst- en opvoeringszaal.

Onder het schoolmotto ‘zien werken, doet werken’, maar ook voor de oriëntatie en een prikkelende, gedifferentieerde ruimtelijke beleving en veel daglichttoetreding is veel transparantie het complex in gebracht. De nieuwe en bestaande bouw zijn helder te onderscheiden en hebben zichtbaar ieder hun eigen karakteristiek en waarde, terwijl zij bijeen op natuurlijke wijze een geheel vormen.

SintLucas is genomineerd voor de BNA Beste gebouw van het jaar prijs 2017 in de categorie Stimulerende omgevingen.

eindhoven / nederland

opdrachtgever
sintlucas

Links klein
Rechts klein