Links klein
Engels Mail
Rechts klein

applikon

Applikon Biotechnology is uitgegroeid tot wereldspeler in de ontwikkeling en productie van bioreactoren en had dringend behoefte aan een nieuw hoofdkwartier. cepezed heeft dit ontworpen, als eerste fase binnen het Delft Engineering & Production (DEP)-plan op Science Park Technopolis Delft, een ontwikkeling van partner cepezedprojects.

Het programma beslaat naast kantoren onder meer een biolab, bedrijfsrestaurant, vergaderruimten en een educatieruimte. Een groot deel behelst daarnaast productionele ruimten met onder meer een werkplaats, verschillende montagesecties, een testhal en een expeditiezone. De ruimtelijke indeling volgt daarbij het productieproces. De volumeopbouw bestaat uit twee geschakelde bouwblokken: een hoger en een lager deel. Het lagere bevat de belangrijkste productionele ruimten en is dubbelhoog. Het andere heeft in totaal vijf bouwlagen, waarvan de begane grond functioneel goeddeels een voortzetting van de productionele zone vormt en onder meer de werkplaats herbergt. Daarboven zijn de kantoren en andere functies opgenomen, met grenzend aan het bedrijfsrestaurant op de tweede verdieping een groot terras op het dak van de montagehal, dat daaromheen met sedum is bekleed.

Eén constructieve beuk van het hogere bouwdeel vormt tegen het lagere aan over de volledige vijf bouwlagen een separate zone die de stabiliteit van het geheel verzorgt en onder meer de entree, alle stijgpunten, pantry’s, sanitaire voorzieningen en schachten bevat. De vloeren bestaan uit betonnen kanaalplaten die op enige afstand van elkaar zijn geplaatst, waardoor sparingen voor het onderbrengen van de belangrijkste leidingtracés zijn ontstaan. Aan de bovenzijde zijn deze afgedekt met zwaluwstaartplaten en een afwerkvloer, aan de onderzijde zijn zij optisch afgeschermd middels plafondeilanden.

De gevels van het hogere bouwblok bestaan uit geprefabriceerde HSB-elementen met een buitenbekleding van antracietkleurige stalen profielplaten. Hiertussen bevinden zich glasstroken in een aluminium vliesgevelsysteem, die deels middels uitzetramen te openen zijn. De stabiliserende zone is aan de voorzijde geheel beglaasd. De gevels van het laagbouwdeel zijn samengesteld uit profielbeplating en binnendozen. Het pand is voorzien van een WKO-installatie die aan de noordzijde, direct tegen het complex aan, in een separaat volume is ondergebracht.

delft / nederland

opdrachtgever
applikon biotechnology

Links klein
Rechts klein