Links klein
Engels Mail
Rechts klein

applikon I en II

Applikon Biotechnology is uitgegroeid tot wereldspeler in de ontwikkeling en productie van geavanceerde bioreactorsystemen en had dringend behoefte aan een nieuw hoofdkwartier. cepezed heeft dit ontworpen, als eerste fase binnen het Delft Engineering & Production (DEP)-plan op Science Park Technopolis Delft, een ontwikkeling van partner cepezedprojects. 

Het programma beslaat naast kantoren onder meer een biolab, bedrijfsrestaurant, vergaderruimten en een educatieruimte. Een groot deel behelst daarnaast productionele ruimten met onder meer een werkplaats, verschillende montagesecties, een testhal en een expeditiezone. De ruimtelijke indeling volgt daarbij het productieproces. De volumeopbouw bestaat uit twee geschakelde bouwblokken: een lager en een hoger deel. Het lagere bevat de belangrijkste productionele ruimten en is dubbelhoog. Het andere heeft in totaal vijf bouwlagen, waarvan de begane grond functioneel goeddeels een voortzetting van de productionele zone vormt en onder meer de werkplaats herbergt. Daarboven zijn de kantoren en andere functies opgenomen, met grenzend aan het bedrijfsrestaurant op de tweede verdieping een groot terras op het dak van de montagehal, dat daaromheen met sedum is bekleed. 

Eén constructieve beuk van het hogere bouwdeel vormt tegen het lagere aan over de volledige vijf bouwlagen een separate zone die de stabiliteit van het geheel verzorgt en onder meer de entree, alle stijgpunten, pantry’s, sanitaire voorzieningen en schachten bevat. De vloeren bestaan uit betonnen kanaalplaten die op enige afstand van elkaar zijn geplaatst, waardoor sparingen voor het onderbrengen van de belangrijkste leidingtracés zijn ontstaan. Aan de bovenzijde zijn deze afgedekt met zwaluwstaartplaten en een afwerkvloer, aan de onderzijde zijn zij optisch afgeschermd middels plafondeilanden. 

Twee jaar na oplevering van het nieuwe gebouw had Applikon vanwege zijn onstuimige groei behoefte aan uitbreiding van zowel het productie- als het kantoorgedeelte met in totaal 2.000 m². In het oorspronkelijke ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid het gebouw op een logische en kostenefficiënte wijze uit te breiden. Hiervoor is de constructieve scheiding tussen kantoor en productiehal met de positionering van stijgpunten en functionele ruimtes zorgvuldig ingepast. Het nieuwe kantoorvolume van drie lagen wordt symmetrisch tegen de bestaande constructieve beuk en boven een deel van de huidige productiehal geplaatst. De uitbreiding heeft eenzelfde vormtaal en materialisatie waardoor de uitstraling van het nieuwe uitgebreide gebouw eenduidig en krachtig blijft. 

delft / nederland

opdrachtgever
applikon biotechnology

Links klein
Rechts klein