Links klein
Engels Mail
Rechts klein

stadsvilla rotterdam

Een tweelaagse woning met piramidedak uit de eerste helft van de 1970’er jaren was vanbuiten nauwelijks interessant, maar had vanbinnen grote potentie. De locatie, met een enorme tuin middenin Randstedelijk gebied, is bovendien prachtig. De eigenaar schakelt cepezed en cepezed interieur in voor een totaaltransformatie.

In de schil doet het bureau een aantal basale, sterk beeldbepalende ingrepen. Het verwijdert een bestaand dakoverstek en geeft het volume een strakke, verticaal gelede huid van zink, die het geheel een even krachtige als terughoudende uitstraling geeft. De bestaande raampartij aan de voorzijde past het bureau aan op de ritmiek en verhoudingen van het nieuwe gevelbeeld. Van een sparing in het dakvlak achter ten behoeve van een patio op deze plaats, zijn de schuin weglopende zijden rechtgetrokken. De bestaande, ongunstig geplaatste daglichtopeningen in het dak zijn vervangen door smalle glasstroken op strategische posities.

De indeling van de woning is geheel herzien op basis van een sterke zonering van functies. De enedenverdieping kent drie constructieve beuken parallel aan de straat. In de voorste hiervan zijn naast de garage de entree en gastenkamers met bijbehorende badkamer ondergebracht. De middenzone bevat de bibliotheek en werkruimten van de bewoners. De achterste strook is met een bijna volledig glazen gevel helemaal gericht op de tuin en bevat het zitgedeelte, de eethoek en de keuken. Aanvullend op drie reeds bestaande vides op de benedenverdieping is het zitgedeelte voorzien van een extra vrije hoogte tot direct onder het dakvlak. Ook de bovenverdieping heeft een geheel nieuwe indeling gekregen, met centraal onder de piramidepunt de master bedroom met een brede schuifpui naar de dakpatio aan de tuinzijde. Het hele interieur is uitgevoerd in een beperkt en bescheiden materialenpalet. De vloeren bestaan goeddeels uit stroken donkere ceramische tegels in wildverband gelegd; alleen de slaapkamer en inloopkast zijn voorzien van een houten parketvloer. De wanden zijn afgewerkt in gipspleister. Voor de inloopkast in de master bedroom, de bedwand, badkamer, bibliotheek en keuken zijn alle strak en abstract vormgegeven maatmeubelen ontworpen, uitgevoerd in materialen als wit hoogglans spuitwerk, Corian en eikenfineer. Het lichtplan met sfeer- en functionele verlichting kent veel inbouwarmaturen.

rotterdam / nederland

Links klein
Rechts klein