collectiecentrum nederland

Het CollectieCentrum Nederland (CCNL) is het gezamenlijke collectiegebouw voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en wordt gerealiseerd in Amersfoort Vathorst.
Het CCNL is in zekere zin de schatkamer van Nederland, maar de nadruk van het project ligt op de functionaliteit. Het compacte gebouw kent weinig buitenoppervlak, is vrij indeelbaar en uitbreidbaar en biedt bovenal een prettige werkomgeving. Het kent een volumeopbouw met een 'kop’, ‘hals’ en ‘romp’. Het eigenlijke depot, de ‘romp’, bestaat uit een vierlaags volume. Een voorliggend enkellaags bouwdeel met een vergelijkbare vierkante footprint bevat met een heldere logistiek en aangename, daglichtrijke werkruimten het programma van de ‘hals’. De ‘kop’ vormt een volledig transparant segment vooraan, dat zowel de medewerkers als bezoekers verwelkomt.
Het depot heeft grote overspanningen van 8,1 meter en is hierdoor volledig flexibel indeelbaar. Voor een optimale bescherming tegen brand zijn de brandcompartimenten klein en de scheidingen van een hoge classificatie.
Tussen de ‘kop’ met de entreefuncties en de ‘hals’ met het medewerkers-programma ligt een riante, beveiligde patio die aansluitend op de lokale natuur is ingericht. De conserverings- en restauratieateliers zijn via deze patio en daklichten voorzien van noorderlicht. De ‘hals’ vormt een prettige werkomgeving met ruim voldoende, doch niet-storend en desgewenst weerbaar daglicht.
Op gebied van duurzaamheid behaalt het ontwerp het certificaat BREEAM-Outstanding. Bijzonder is de klimatisering van het depotgedeelte. Als een theemuts is over de Romp een isolerende schil geplaatst, terwijl de begane grondvloer juist ongeïsoleerd blijft en in direct contact staat met de onderliggende grond, die zo als een temperatuurbuffer werkt. Ook de ‘kop’ en de ‘hals’ hebben een hoge isolatiewaarde. Daarnaast maken deze bouwdelen gebruik van een systeem voor het langdurig opslaan van warmte en koude in de bodem, alsook van een grijswatersysteem om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen. Op het dak is een groot oppervlak aan zonnepanelen opgenomen en de buitenruimten zijn ecologisch ingericht.
Het gebouw brengt verschillende organisaties samen onder één dak en biedt daarbij zowel de mogelijkheid tot synergie en samenwerking als ruimte voor eigen identiteit. In volumeopbouw, materialisatie en detaillering vormt het complex een krachtige eenheid die goed past bij zowel het belang van de collecties als de doelmatigheid die het CC-NL betracht.

amersfoort vathorst

opdrachtgever
stichting het rijksmuseum