parkeergarage brightlands chemelot

Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen is een ideale vestigingslocatie voor research- en business in de materialensector en maakt momenteel een enorme groei door. Om in de daaruit voortvloeiende toenemende parkeerbehoefte te voorzien gaf Brightlands aan HUBER Car Park Systems en cepezed opdracht een nieuwe bovengrondse parkeergarage met 400 parkeerplaatsen te realiseren. HUBER, uit Duitsland, is specialist in het ontwerpen en realiseren van innovatieve parkeeroplossingen.
Het ontwerp kent een aantal speerpunten; onder meer een optimale parkeerplattegrond, overzichtelijkheid en een aanzicht dat past bij de groene omgeving van de campus. HUBER heeft in samenwerking met cepezed een nieuw en intelligent parking-concept ontwikkeld dat in zijn opzet duidelijk efficiënter, helderder en gebruiksvriendelijker is dan veel courante parkeersystemen. Zo worden er onder andere minder hellingbanen gebruikt en zorgen de grote kolomvrije overspanningen voor optimaal gemak bij het parkeren.
In het ontwerp heeft veiligheid ook een hoge prioriteit. Daarom zijn bijvoorbeeld de rijstromen eenrichtingsverkeer zonder kruisingen en is er ruim overzicht met goed zichtbare loopzones. Het voetpad ligt aan de buitenzijde van de rijwegen in een accentkleur zodat auto’s vanzelf afstand houden en voetgangers veilig het trappenhuis bereiken. De glazen pui tussen het trappenhuis en de garage biedt goed doorzicht wat de sociale veiligheid ten goede komt. De gescheiden in- en uitrit zijn gemarkeerd met gekleurde panelen die door een verkeersbordencoating ook ‘s avonds goed zichtbaar zijn. De parkeervloeren zijn voorzien van een beschermende, slijtvaste coating met een antislip-laag.
De garage is vervaardigd door middel van een beproefd en geoptimaliseerd prefab bouwsysteem middels een thermisch verzinkte staalskelet met staalplaatbetonvloeren. Het resultaat is een economische en duurzame garage, met een reductie van materiaalgebruik en verlaging van onderhoudskosten. Voor het stoere skelet is aan de westzijde een semi-transparant gevelscherm geplaatst bestaande uit lamellen van naaldhout, in uitstraling passend bij het groene karakter van de campus. Door duurzame modificering krijgt het zachthout de levensbestendige kwaliteiten van hardhout evenals brandwerende eigenschappen. Ter hoogte van het trappenhuis zitten de latten verder uit elkaar voor het doorzicht. De naam Brightlands is door verdichting van de lamellen in het scherm verwerkt.
Het trappenhuis bestaat uit een slanke staalconstructie met een gevelbekleding van geperforeerd damwandprofiel voor een strak aanzien en doorzicht van binnenuit. ‘s Avonds is het effect om¬gekeerd wanneer het trappenhuis verlicht is. Voor de verlichting van de garage is energiebesparende LED-verlichting toegepast met het zogenaamde HUBER-DALI-systeem, uitgerust met onder meer een bewegingssensor- en tijdkloksysteem.

sittard-geleen

opdrachtgever
HUBER car park systems