vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

nieuwe pier schiphol

cepezed en cepezedinterieur maken deel uit van het internationale en integrale ontwerpteam onder coördinatie van AECOM dat de nieuwe pier van Schiphol ontwerpt. De ingenieursbureaus IMd en dGmR zijn net als het tuin- en landschapsontwerpbureau Copijn eveneens in het team opgenomen. Gezamenlijk leveren de teamleden het volledige design van de nieuwe pier en bijbehorende airside faciliteiten.

Schiphol heeft zijn keus gebaseerd op de gepresenteerde combinaties van architectonische visie, aanpak en prijs. Het AECOM-team bood daarbij onder meer de juiste mix van relevante Nederlandse deskundigheid met internationale ervaring in luchtvaart, architectuur, interieurontwerp en duurzaamheid.

Om zijn positie als multimodaal knooppunt en ‘preferred airport’ te bestendigen en verder te ontwikkelen, speelt Schiphol met de nieuwe pier in op de groei van het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen. Onderdeel van de toekomststrategie zijn ook de bouw van een nieuwe terminal, aanpassingen aan de (parkeer)infrastructuur aan de landzijde, alsmede verbeteringen aan het trein- en busstation.

De nieuwe pier voorziet de luchthaven van acht nieuwe gates: vijf voor narrow-body vliegtuigen aan de noordzijde en drie voor wide-body vliegtuigen aan de zuidzijde die ook bruikbaar zijn voor zes narrow-body vliegtuigen. In een later stadium komen er aan de zuidzijde nog twee wide-body gates bij.

Over zijn duurzaamheidsambitie zegt de luchthaven, "Schiphol wil de meest duurzame luchthaven zijn en ook met het design van de pier nemen we deze doelstelling mee. De nieuwe pier moet voldoen aan de LEED-standaard: Leadership in Energy and Environmental Design. Met de pier willen we voldoen aan de goudstatus van deze duurzaamheidskwalificatie. Maar we zouden Schiphol niet zijn als we hoger inzetten: het AECOM-team doet hard zijn best om de platinumstatus te behalen met de nieuwe pier. En als dat lukt, is de pier het eerste luchthavengebouw ter wereld dat dit duurzaamheidskenmerk haalt!".

Het ontwerp voor de nieuwe pier was eind 2017 gereed en de bouw is gestart in 2018. De oplevering is gepland voor december 2020. 

schiphol / nederland

opdrachtgever
schiphol nederland bv

vorige pagina
volgende pagina