Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

forschungsgebäude öaw, graz, oostenrijk

Onderzoeksgroepen van verschillende wetenschappelijke achtergronden zijn bijeengebracht in een geheel nieuw complex, dat onder meer de interactie tussen de gebruikers moest stimuleren. In verband met veranderlijk gebruik en eventuele toekomstwaarde als gewoon kantoor moest het gebouw daarnaast flexibel indeelbaar zijn. De grootste uitdaging was er echter in gelegen een lange reeks eenvormige kantoren en laboratoria onder te brengen in een gebouw dat toch prikkelend en ruimtelijk interessant zou zijn. Het grondplan is daarom zo opgezet dat vier langgerekte stroken twee ongelijke, samengestelde kruizen vormen. Drie van de kruisarmen zijn op of nabij het uiteinde met elkaar verbonden, waardoor ze samen een driehoekig atrium omspannen. Het gebouw lijkt zich in alle richtingen nieuwsgierig uit te strekken. Zowel de gangen als laboratoria zien uit op buiten. Het atrium is overdekt met glas, herbergt het hoofdtrappenhuis en de galerijen en functioneert als levendig centrum van het gebouw.
graz-messendorf / oostenrijk

opdrachtgever
österreichische akademie der wissenschaften, wenen

Links klein
Rechts klein