vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

busstation tilburg

Nieuw busstation in Tilburg, net naast het treinstation dat cepezed de afgelopen jaren renoveerde. Het ontwerp is geheel gericht op reizigerscomfort en een aangenaam overzichtelijke verkeersafwikkeling. Bovendien is het een 0-op-de-meter-project: het wekt evenveel energie op als dat het verbruikt.

De basisopzet bestaat uit een reeks uiterst ranke kolommenparen met daarop een al even minimalistische luifelstructuur van staal bespannen met ETFE-folie. Het bouwwerk vormt een langgerekt driehoekig circuit met de opstelplaatsen voor de bussen langs de buitenrand. Het hart van het circuit is open. Hierin zijn groenplantsoenen opgenomen die zijn afgebakend door een zitrand voor de reizigers. Aan de brede kop is in het hart van de omloop bovendien een paviljoen opgenomen. Dit bevat een personeelsruimte voor de buschauffeurs, een OV-servicepunt en een commerciële ruimte die nog nadere invulling krijgt. Aan deze ruimte grenst ook een verhoogd terras.  

De riante luifel rondom overdekt de volledige perrons en een deel van de bussen. Reizigers kunnen zo altijd droog en beschut in- en uitstappen. Overdag filtert de luifel het zonlicht, terwijl het in de donkere uren één groot ruimtelijk verlichtingselement vormt dat sterk bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Bovenop de luifel ligt 250 m2 aan zonnepanelen.  

Veel aandacht is besteed aan een integrale, elementaire opzet, materialisatie en detaillering. Zo bevatten de ranke kolommen tevens de hemelwaterafvoeren en elektrische bekabeling. Ook zijn de S.O.S.-melder en intercom in één van de kolommen geïntegreerd. Het stalen zetwerk dat constructief de centrale dragende ligger vormt, fungeert eveneens als watergoot. De drainagegaten in de dragende goot zijn ook benut voor de opspanning van het ETFE-folie, de digitale informatieborden zijn volledig blind aan de kolommen bevestigd en het paviljoengebouw draagt bij aan de stabiliteit van de luifel. Bovendien zijn iedere 14 m bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Bij een minimum aan energieverbruik is er zo in iedere situatie voldoende verlichting. 

tilburg / nederland

opdrachtgever
gemeente tilburg

vorige pagina
volgende pagina