vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

kavel 4/5

Een stedelijk ecosysteem op Stadswerf Oostenburg 

De Stadswerf Oostenburg bevindt zich op een eiland in historisch Amsterdam en was oorspronkelijk aanlegplaats voor schepen van VOC. In latere jaren behuisde het terrein uiteenlopende industriële functies. Momenteel wordt het omgevormd tot een compact, levendig woon- en werkgebied met een stoere en contrastrijke no-nonsense architectuur van hoge dichtheid.

cepezed maakte in samenwerking met Vink Bouw, Smit’s Bouwbedrijf, OPEN Development, Kollhoff&Pols architecten en Buro Sant en Co voor kavel 4/5 het plan Robuust, bestaand uit een bouwstrook langs de VOC-kade, een bouwstrook langs de Oostenburgermiddenstraat en een grote binnentuin daartussen. Ieder pand binnen de bouwblokken heeft een eigen identiteit, met een gevarieerd aanbod van woningen en werkplekken als resultaat. De tuin of ‘binnenwerf’ is niet alleen voor bewoners van Robuust toegankelijk, maar ook voor buurtgenoten.

Aan de straat en kade staan de panden direct naast elkaar en op de rooilijn, maar ze verspringen in breedte en hoogte. Dit draagt bij aan een stedelijk atmosfeer en reflecteert het oorspronkelijke industriële karakter van de locatie. Aan de kant van de binnenwerf verspringen de panden in de diepte, waardoor een speels geheel ontstaat. De tuin vormt een rustige ontmoetingsplaats voor jong en oud en vormt door de groene inrichting een klimaat-adaptief ecosysteem met een grote biodiversiteit. 

Robuust is met het oog op de toekomst ontworpen. Zo is veel aandacht besteed aan een onderhoudsarme materialisatie en de mogelijkheid de panden eenvoudig aan te passen aan veranderende behoeften en omstandigheden van (toekomstige) bewoners. Nieuwe manieren van bewonen en gebruiken blijven zo steeds mogelijk. De ruimtelijke opzet en vormgeving van het plan zijn daarnaast zo uitgewerkt dat zij ontmoetingen tussen bewoners en buurtbewoners stimuleren. Deze focus op het tot stand brengen van een (h)echte community draagt belangrijk bij aan sociale duurzaamheid.

amsterdam

opdrachtgever
open development, vink bouw, smit's bouwbedrijf bv

vorige pagina
volgende pagina