Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

renovatie stadhuis leiden

Het stadhuis van Leiden is begin jaren dertig gebouwd achter een historische voorgevel uit circa 1600, het enige restant van het oorspronkelijke stadhuis dat de grote brand in 1929 heeft overleefd. Het totale gebouw heeft de monumentenstatus. Momenteel zet de gemeente in op een radicale modernisering onder meer gericht op een efficiënter en flexibeler gebruik van het gebouw. De introductie van Het Nieuwe Werken is daarvan ook onderdeel. cepezed heeft na een selectie als één van totaal drie bureaus een voorstel gedaan.

Het stadhuis moet ook sterker gaan fungeren als hart van de stad, wat echter wordt bemoeilijkt door het tamelijk gesloten karakter. Het imposante pand bestaat uit twee evenwijdige, langgerekte vleugels onderling verbonden door twee lagere bouwdelen. Alle kenmerken zich door gesloten vertrekken aan weerszijden van een donkere middengang. Tussen de vier bouwbeuken in ligt een open ruimte die in de jaren negentig is omgevormd tot atrium.

Doordat de bestaande publieksbalies in het atrium naar een andere locatie verhuizen, biedt deze ruimte in de nieuwe situatie tal van mogelijkheden. In het plan van cepezed krijgt het een nieuwe functie als multifunctionele Stadskamer die gedurende werkdagen de rol vervult van werkcafé. Ook is de ruimte bruikbaar voor evenementen als debatten, presentaties, exposities of workshops. Omdat de wanden in de bestaande situatie relatief gesloten zijn, bevat het ontwerp van cepezed hierin verschillende uitsneden. Zo ontstaan langere zichtlijnen en meer visuele interactie tussen de publieke functies beneden en de kantoorverdiepingen boven.

In het voorstel van cepezed fungeren echter niet alleen het atrium en de bestaande publieke ruimten als de raad- of trouwzaal als hart van de stad . Een nieuwe, meer open inrichting van de kantoorvloeren geeft ook deze een grotere levendigheid en onderlinge samenhang. Deze komt onder meer tot stand door de verwijdering van gang en tussenwanden. De meer open opzet biedt tevens plaats aan een groter aantal ambtenaren, is ruimtelijker, laat meer daglicht toe en is daarnaast flexibeler indeelbaar dan de voormalige cellenstructuur.

Het materiaalgebruik en de uitstraling van het vernieuwde stadhuis van cepezed sluiten in modern contrast aan op de historische kwaliteiten. Daarmee vormt het geheel een verrassende eenheid.

leiden

opdrachtgever
gemeente leiden

Links klein
Rechts klein