stationsomgeving, sint-niklaas, belgië

Grootschalige herinrichting van het stationsgebied in Sint-Niklaas, dat steeds meer was verworden tot unheimische zone. cepezed ontwierp en superviseerde een stedenbouwkundig masterplan, richtte de publieke ruimte opnieuw in, renoveerde het stationsgebouw en ontwierp voor het stationsplein een fietsenstalling. Het verkeer is rigoureus ingedamd en gereguleerd, waarbij de bestaande maar voorheen nauwelijks gebruikte tunnel een duidelijke functie binnen de toekomstige ringweg van de stad heeft gekregen. De bouwlocaties van een winkelcentrum en een uitgaanscentrum zijn verschoven, waardoor nieuwe onbeheersbare zones zijn voorkomen. Afbraak van een aantal bestaande panden heeft een open verbinding met het stadscentrum gecreëerd. Het station is bij de renovatie voorzien van een transparante uitbreiding met weids zicht over het stationsplein. Een langgerekt wandel- en verblijfsgebied koppelt het uitgaanscomplex, station en winkelcentrum en leidt vanzelfsprekend naar de Stationsstraat richting stadshart.
sint-niklaas / belgië

opdrachtgever
publiek-private samenwerking, sint-niklaas