Links klein
Engels Mail
Rechts klein

parkeerfaciliteit zol, genk, belgië

In het landschap verzonken, dubbellaags parkeerdek op de zorgcampus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Het ziekenhuis gaat de komende jaren fors uitbreiden en had daarom behoefte aan een nieuwe faciliteit die in voldoende parkeergelegenheid voorziet. Initieel werd hiervoor uitgegaan van een fasering in drie delen. Voor een eerste fase was een capaciteit van 750 wagens bedacht, uitbreidingen van 350 en 500 auto’s zouden later volgen. Het gebouw moest sober, duurzaam, esthetisch en functioneel zijn. Bovendien moest het in de omgeving worden geïntegreerd, aansluiten bij het bestaande masterplan én moest het geheel vorm krijgen binnen een strakke budgettaire context. De in het masterplan geprojecteerde positie van de nieuwe parkeerfaciliteit had echter grote nadelen. Ze bracht lange looplijnen met zich mee, zou kruisingen van auto’s en voetgangers tot gevolg hebben, een stedenbouwkundig onduidelijke ruimte scheppen en een hoog gebouw zou onvermijdelijk zijn. Bovendien zou de hoofdingang van het ziekenhuis niet zichtbaar zijn vanaf de inrit van de campus. In het ontwerp van cepezed ligt de parkeerfaciliteit centraal ten opzichte van de komende en bestaande bebouwing en is een duidelijke stedenbouwkundige structuur geschapen. Zichtlijnen worden niet onderbroken en de gang van het parkeerdek naar de omliggende bebouwing en vice versa is gemakkelijker dan door de opdrachtgever voorzien. Daarnaast laat de huidige oplossing ruimte voor nog een extra gebouw. Het parkeerdek is een open ruimte die niet claustrofobisch is, natuurlijk geventileerd wordt, brandveilig is en eenvoudige vluchtwegen heeft. Daarnaast is het ontwerp dusdanig kostenefficiënt, dat de voor latere fasen geplande uitbreidingen nu al direct - nog binnen het geplande budget voor de eerste fase - gerealiseerd zijn. De constructie van de parkeerfaciliteit bestaat uit geprefabriceerde stalen portalen met een dek van kanaalplaten. Vanwege de lage massa, de elegantie, de goede mogelijkheden tot prefabricage en het concurrerende prijsniveau is ook in de rest van het ontwerp op veel plaatsen gebruik gemaakt van staal: onder meer t.b.v. de trappen, de balustrades, de loopbruggen en de grote entreeluifel. Alle onderdelen zijn zo slank en ruimtelijk mogelijk gedimensioneerd.
genk / belgië

opdrachtgever
zol

Links klein
Rechts klein