Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

westraven

Kantoorgebouw Westraven in Utrecht was lang een zware, gesloten en bedompte kolos die op de nominatie stond gesloopt te worden. De desondanks verkozen revitalisering moest onder meer de moderne waarden van gebruiker Rijkswaterstaat weerspiegelen: openheid, transparantie, professionaliteit en duurzaamheid. De voorstellen van cepezed pasten daar het best bij. De ruim 27.000 m² tellende toren is tot op het betonskelet gestript en voorzien van vijf enorme vides die veel licht en ruimtelijke beleving het pand inbrengen en daarnaast bijdragen aan een goede oriëntatie. Voor een weids uitzicht en een royale daglichtontvangst zijn de nieuwe gevels overwegend van glas. Te openen delen maken natuurlijke ventilatie mogelijk. Een tweedehuidfaçade grotendeels van teflon gecoat glasvezeldoek voorkomt windhinder, fungeert als zonwering die het uitzicht intact laat en vormt daarnaast een esthetische component die een sterke horizontale geleding teweeg brengt. Het vernieuwde klimaatsysteem bestaat goeddeels uit projectspecifieke klimaatplafonds tussen de betonnen vloerbalken. Een 23.000 m² grote uitbreiding aan de voet bevat vijf driehoekige kantoorvleugels, die zoveel mogelijk ruimten uitzicht geven op het naastgelegen kanaal. De driehoeken zijn aan de basis verbonden door een efficiënte verkeersaorta en aan de afgeronde punten door een grote, omsluitende serre waarin de ruimten tussen de vleugels transparant zijn overkapt. Met een waterbassin rondom is het complex stevig verankerd in een parkachtige omgeving van zo’n 3.000 m². Het ensemble kent een grote verscheidenheid aan duurzaamheidsaspecten. Naast genoemde tweedehuidfaçade en klimaatplafonds beslaan deze bijvoorbeeld warmte- en koudeopslag in de grond, betonkernactivering van de nieuwbouwvloeren, een indeling in verschillende klimaatzones gerelateerd aan het gebruik en een reeks geïntegreerde ontwerpoplossingen die niet alleen esthetisch en functioneel zijn maar ook sterk materiaalbesparend. Westraven is veelvuldig genomineerd en onderscheiden voor zowel zijn duurzaamheid als architectuur. Ook hebben diverse kopstukken uit de Nederlandse bouw het project betiteld als een van de best geslaagde van de afgelopen jaren. Voormalig voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman vond: ‘Alles klopt: de ligging, het comfort, het energieverbruik. Aan zo’n project zie je dat kwaliteit loont.’
utrecht / nederland

opdrachtgever
rijksgebouwendienst

Links klein
Rechts klein