vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

haags colosseum

Den Haag wil in 2018 graag Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Om deze felbegeerde status te verwerven, heeft de gemeente een atelier onder leiding van oud-museumdirecteur Wim van Krimpen opgericht dat de culturele sterkten, zwakten en kansen van de hofstad heeft verkend en de eerste strategische plannen heeft opgesteld. In het rapport ‘Recht op Cultuur’ dat het atelier in de zomer van 2009 presenteerde, is een belangrijke rol weggelegd voor diverse tijdelijke podia die de stad een jaar lang moeten sieren. Een opmerkelijk tijdelijk theater ontworpen door cepezed zou direct nabij de toegang tot de stad op het Malieveld staan en zo fungeren als belangrijke eyecatcher en publiekstrekker.

Het podium is opgezet als hedendaagse versie van het Colosseum in Rome, het bekendste voorbeeld van een Flavisch amfitheater, en moet zo'n 5.000 mensen kunnen bevatten. De constructie is opgebouwd uit stalen steigerwerk dat aan de buitenkant is bespannen met een reproductie van M.C. Eschers Metamorfose. Binnen kunnen zowel voorstellingen en concerten plaatsvinden als beurzen en exposities gehouden worden. Den Haag is de internationale stad van Recht en Vrede en voorman Bono van popgroep U2 wordt herhaaldelijk genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. De zanger zou daarom acte de présance kunnen geven op de Internationale Dag van de Vrede.

Toen de gemeente in 2010 de bouw van Rem Koolhaas’ M-gebouw voor het Centraal Station afgelastte, stelde raadslid en voormalig wethouder van cultuur Marieke Bolle voor de locatie tijdelijk in te vullen met het Haags Colosseum.

den haag / nederland

opdrachtgever
atelier dhch 2018

vorige pagina
volgende pagina