Links klein
Engels Mail
Rechts klein

ov-knooppunt tilburg

Het stationsgebied in Tilburg kent een aantal belangrijke, met elkaar samenhangende zwakheden. Zo heeft het geen heldere begrenzingen of straatwanden, is het er lastig oriënteren en er is weinig ruimte voor voetgangers. Ook bestaat een moeizame ruimtelijke relatie tussen de stad en het station, is de stadszijde nauwelijks verbonden met de noordkant van het station en is de plint van het gebouw rommelig. De parkeerfuncties en de infrastructuur zijn te overheersend. Alles bijeen is het stationsgebied onoverzichtelijk en is de sfeer er wat onaangenaam. cepezed ontwierp een plan dat vooral in goede aarde viel vanwege de logistieke functionaliteit, architectonische en commerciële kwaliteit en de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarnaast had de jury bijzondere waardering voor cepezeds kijk op het proces en de samenwerking met betrokken partijen, waaronder de gemeente, het kwaliteitsteam Spoorzone, het Bureau Spoorbouwmeester, ProRail en de NS. Het ontwerp sluit goed aan bij het door de gemeente gewenste boulevardconcept en biedt een heldere en strakke organisatie voor de diverse verkeerstromen als bussen, auto’s, fietsers en voetgangers. Nieuwe, samenhangende en levendige straatwanden voorzien van commerciële functies begeleiden de boulevard binnen het plangebied en creëren zo een prettige binnenstedelijke ruimte. De stalling van auto’s en fietsen uit het zicht en substantiële beplanting met groen en bomen verhogen de verblijfskwaliteit van het gebied aanzienlijk. Van het bestaande stationsgebouw uit 1965 ontworpen door Koen van der Gaast (1923-1993) blijven de spectaculaire dakconstructie en bijzondere onderbouw geheel behouden. De ingrepen die wel zijn voorzien, takken goed aan op de stedelijke structuur en brengen de kracht en helderheid van het oorspronkelijke ontwerp weer terug. De doorgang naar de perrons verhuist naar een centrale positie onder de kap en loopt helemaal door naar het noordelijk gelegen NS-terrein, dat momenteel eveneens wordt herontwikkeld. De stationshal verschuift iets ten opzichte van zijn huidige ligging, wordt iets groter en krijgt een transparant, uitnodigend en ruimtelijk karakter.

tilburg / nederland

opdrachtgever
gemeente tilburg

Links klein
Rechts klein