Links klein
Engels Mail
Rechts klein

finca rústica, garrotxa, spanje

De Catalaanse comarca (provincie) Garrotxa in het noorden van Noord-Spanje kent uitgestrekte, ruige landschappen met een lage woondichtheid. Voor de eigenaar van een ruim 20 hectare tellend domein met een grotendeels rotsachtig, geaccidenteerd profiel ontwierp cepezed een finca rústica ofwel buitenhuis.

Het terrein kent een aantal basaltachtige terrasvloeren waarop een waarschijnlijk al zo’n 200 tot 300 jaar leegstaande ruïne van een tweelaags bouwsel met een bijbehorende schuur stond. Denkelijk heeft hierin ooit een gemend boerenbedrijf gehuisd. Plaatselijke regelgeving schrijft voor dat nieuwbouw alleen mag plaatsvinden in kenmerkende lokale stijl en met incorporatie van bestaande overblijfselen. Voor een intrigerend resultaat is cepezed creatief met deze bepalingen omgesprongen.

Het buitenhuis bestaat uit twee bouwvolumes die grofweg gepositioneerd zijn op de voormalige locaties van de verschillende resten. Daarmee staan zij zowel op enige afstand van elkaar als dat ze in hoogte verschillen; het hoofdverblijf ligt wat lager dan het volume met het gastenverblijf, de garage, opslag en technische ruimte. De twee delen zijn verbonden middels een landschappelijke, natuurstenen trappenstrook.

Het tweelaagse hoofdverblijf meet zo’n elf en halve meter in het vierkant en vormt een opvallende combinatie van traditionalisme en moderniteit. De geheel uit beton opgetrokken wanden bieden alle hedendaagse kwaliteit en comfort, maar zijn voor een streekeigen aanzicht aan de buitenzijde bekleed met lokaal gevonden kalkhoudende stenen, waaronder die van de voormalige ruïne. Ook is het pand voorzien van een traditioneel zadeldak met dezelfde hellingshoek als die van de ruïne. De voorgevel is echter geheel van glas met op enige afstand een gradueel en geleed te openen voorzetscherm van geperforeerd cortenstaal. De raampartijen in de andere gevels zijn eveneens voorzien van te openen corten zonweringen. Het interieur is op en top modern met onder meer een opaalglazen badkamer.

Het ruim 24 meter lange, geheel betonnen volume met het gastenverblijf, de garage, opslag en technische ruimte is grotendeels ingegraven in de helling van de heuvel, waardoor het dak tevens het terras vormt van het naastgelegen zwembad. Ook de goeddeels transparante voorgevel hier is uitgerust met een in delen te openen, geperforeerd front van corten.

catalonië / spanje

opdrachtgever
vertrouwelijk

Links klein
Rechts klein