menu sluiten

cepezed gaat quantum-onderzoeksgebouw QuTech ontwerpen

tu delft

In opdracht van TU Delft ontwerpt cepezed de nieuwbouw voor onderzoeksinstituut QuTech, samen met Pieters Bouwtechniek, Buro Happold, Peutz en Abcnova. QuTech doet onderzoek op het gebied van quantumcomputing en quantuminternet. Het nieuwe gebouw komt op het zuidelijke deel van de TU Delft Campus te staan.

wereldwijd koploper
QuTech is opgericht door TNO en TU Delft en is wereldwijd koploper op het gebied van onderzoek naar quantumtechnologie. QuTech werkt aan nuttige toepassingen met quantumtechnologie, zoals de eerste schaalbare quantumcomputer en veilig quantuminternet.

inspirerende omgeving
“Om onze ambitieuze doelen te bereiken, brengen wij wetenschappers, ingenieurs en de industrie bijeen in een inspirerende omgeving. Samen bouwen wij aan de quantumtoekomst, omdat wij geloven dat quantumtechnologie een ‘gamechanger’ kan zijn in vele sectoren, waaronder gezondheid, landbouw, klimaat en veiligheid,” aldus QuTech. Doel van het nieuwe onderkomen is onder meer om spontane interacties met mensen binnen en buiten QuTech te bevorderen.

indeling nieuw gebouw
In het nieuwe gebouw is plek voor zo’n 400 medewerkers, 60 masterstudenten en tientallen ontmoetingsplekken. De entreehal wordt multifunctioneel, zodat het bijvoorbeeld ook ruimte kan bieden aan zo’n 200 personen voor een receptie. Het gebouw bevat verder 44 optische (laser)opstellingen, 57 cryo-opstellingen en heeft 5 ondersteunende laboratoria (Dipstickruimte, Hechtruimte / Microscopie, Chemisch lab, Gloeiovenruimte, Monsterkamer / Dessicatorruimte).

TU Delft Campus Zuid
QuTech, dat nu nog in het voormalige gebouw van Technische Natuurkunde zit, verhuist in 2026-2027 naar de TU Delft Campus Zuid. De nieuwe locatie biedt ruimte aan de groeiende organisatie van QuTech. Er is ook ruimte voor startups en scale-ups in quantumonderzoek. QuTech komt in de buurt te staan van het House of Quantum, voor ander quantumgerelateerd onderzoek, dat cepezed in opdracht van QuantumDelta mag ontwerpen.

over QuTech
Weten wat Qutech doet? Bekijk onderstaande video:

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000