menu sluiten

cepezed klaar voor ‘deltaplan duurzaam bouwen’

lucas van der wee

Onder de titel ‘Het nieuwe Deltaplan, duurzaam bouwen met natuurlijke materialen’ besteedt Elsevier deze week aandacht aan architectuur. Menno Rubbens en Jan Pesman van cepezed doen in het artikel uit de doeken hoe zij dat zien.

volop bezig
Elsevier reageert met een lijvige reportage op de laatste verwikkelingen rond stikstofuitstoot in de bouw. Journalist Liesbeth Wytzes maakte een rondgang langs architecten en constateert dat zij reeds volop bezig zijn met duurzaam bouwen. Vanaf 1973 eigenlijk al, het jaar dat Jan Pesman met twee partners cepezed oprichtte, zo begint het artikel.

geen regels nodig
Indertijd was er nog geen sprake van regulering met het oog op de klimaatverandering. Inmiddels zijn die regels er wel, maar Menno Rubbens van cepezedprojectsgeeft net als architecten Thomas Rau, Paul de Ruiter, Daan Bruggink (Orga) en Do Janne Vermeulen (Team V) aan dat zij die regels helemaal niet nodig hebben. Zij worden gedreven door nieuwsgierigheid, een innovatieve geest en zorg voor de planeet. Hoogleraar Andy van den Dobbelsteen (TU Delft), die onlangs nog een lezing gaf bij cepezed, bepleit in het artikel dat we technisch eigenlijk alles al kunnen. ‘De truc wordt nu om gewone wijken energieneutraal en circulair te bouwen.’

ongekende hoogstandjes
Er is niet alleen een energietransitie, constateert Wytzes. ‘Bij architecten is ook een materialentransitie en een ontwerptransitie gaande.’ Zij citeert Menno Rubbens die aangeeft dat je moet nadenken over de manier waarop een gebouw oud kan worden. “De constructies die wij maken, overleven de tand des tijds. Ze zijn flexibel, ze kunnen worden aangepast.” Wytzes noemt projecten als de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – inmiddels op weg naar een nieuwe functie in Enschede – en The Green House in Utrecht ‘ongekende hoogstandjes’. Persoonlijk leverde het Rubbens de titel van circular hero 2022 op.

circulaire en duurzame economie
cepezed wil een bijdrage leveren aan een circulaire en duurzame economie. Dit artikel over de aanpak van Rau, Bruggink, Vermeulen, De Ruiter, Van den Dobbelsteen en cepezed geeft een mooi overzicht van de verschillende manieren hoe nu al invulling wordt gegeven aan ‘het nieuwe Deltaplan voor duurzaam bouwen’.

circulaire en duurzame economie  

cepezed wil een bijdrage leveren aan een circulaire en duurzame economie. Dit artikel over de aanpak van Rau, Bruggink, Vermeulen, De Ruiter, Van den Dobbelsteen en cepezed geeft een mooi overzicht van de verschillende manieren hoe nu al invulling wordt gegeven aan ‘het nieuwe Deltaplan voor duurzaam bouwen’.lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee
lucas van der wee
lucas van der wee
lucas van der wee
léon van woerkom | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000