menu sluiten

Staatssecretaris Vivianne Heijnen onder de indruk van circulaire initiatieven

Zieno

Een rondleiding langs prefab cellen uit de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en enorme kanaalplaten uit het voormalige provinciehuis in Arnhem. “Om te realiseren dat dit écht een tweede leven gaat krijgen, is wel heel bijzonder”, zei staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat na haar kennismaking met Lagemaat, cepezedprojects en architectenbureau cepezed.

werkbezoek
Heijnen bracht afgelopen maandag een werkbezoek aan winnaars van de Circular Awards 2022. Menno Rubbens, directeur cepezedprojects en Circular Hero 2022, ontving de staatssecretaris bij Lagemaat in Heerde. Menno Rubbens presenteerde drie circulaire projecten die cepezed, cepezedprojects en Lagemaat samen doen: De verplaatsing van de remontabele Tijdelijke Rechtbank Amsterdam -met tussentijdse opslag in Heerde- naar Enschede; Het verhuizen van het Zuiderstrandtheater van Scheveningen naar Oss; En van geoogste materialen uit het voormalige provinciehuis in Arnhem een nieuw circulair centrum maken in Heerde, voor Lagemaat zelf. Heijnen werd ook meteen bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van stikstofarm bouwen. cepezed, cepezedprojects en Du Prie bouw & ontwikkeling pionieren hiermee met het project PI Scheveningen, dat pal naast een natura-2000-gebied ligt.

geïnteresseerde staatssecretaris
Samen met Alkin Kemperman (directeur Janssen de Jong Bouw, winnaar Circular Award) en Gerd-Jan Jongerman (directeur Lagemaat) ging Menno Rubbens in gesprek met de staatssecretaris. Zij heeft onder meer circulaire economie in haar portefeuille en zag met eigen ogen hoe dit in de praktijk uitpakt. De zeer geïnteresseerde Heijnen greep deze kans aan om deze koplopers te vragen naar waar zij tegenaan lopen. “De overheid mag geen obstakel zijn”, benadrukte ze.

verduurzamen
Rubbens gaf bijvoorbeeld aan dat we -de overheid en de markt- het adaptief vermogen van gebouwen moeten vergroten, zodat deze makkelijker te hergebruiken zijn. En zodat het goedkoper wordt om materialen uit gebouwen te oogsten of gebouwen te remonteren. “Arbeid is nu veel duurder dan materialen.” Tegelijk juichen Jongerman en Rubbens het initiatief toe van Heijnen, die een ruimere subsidie beschikbaar stelde voor het verduurzamen van bouwmachines.

video
In onderstaande korte video vertellen staatssecretaris Heijnen, Menno Rubbens en Gerd-Jan Jongerman over het werkbezoek in Heerde.

Zieno
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000