menu sluiten

Verplaatsing stap dichterbij: concrete belangstelling voor Zuiderstrandtheater

Lucas van der Wee | cepezed

Er is een serieuze kandidaat om het Zuiderstrandtheater in Scheveningen over te nemen. Als het aan Coen Bais ligt, wordt het gebouw verplaatst naar Oss. Daar wordt het prominent onderdeel van een groter nieuw theater, vertelt hij bij Omroep West. “Maar het is nog geen gelopen race”, benadrukt Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects.

puzzelstukje op juiste moment
Met het voltooien van het cultuurhuis Amare op het Spui, is het tijdelijk gebouwde Zuiderstrandtheater overbodig geworden. Op deze prominente plek op het havenhoofd komen woningen. De gemeente Den Haag wil het theater zo circulair mogelijk verwijderen en ziet het liefst dat het gehele gebouw wordt verplaatst.
Lagemaat BV en cepezedprojects onderzoeken in opdracht van de gemeente herbouw van het Zuiderstrandtheater op een andere locatie. Vanuit Oss is er concrete interesse. Daar komt een nieuw, groot theater met een inpandig centrum voor kunsteducatie. Het Haagse theater wordt onderdeel van een groter plan en speelt een centrale rol. Volgens Coen Bais, directeur van theater De Lievekamp in Oss, is 'dit is een puzzelstukje dat precies op het goede moment komt.'

zaal heeft zich bewezen
“Het is een zaal die zich heeft bewezen qua sfeer en een podium wat zich heeft bewezen qua mogelijkheden”, aldus Bais tegenover Omroep West. “Ik vind het een buitenkans. Het zou fantastisch zijn om het te doen.” Maar voor het zover is, moet er een plan liggen dat binnen enkele weken naar het college in Oss gaat. Daarna kan het, hopelijk, met een positief advies naar de gemeenteraad.
“Uiteindelijk moet het een haalbare businesscase blijken. Daar lijkt het nu op, maar of dat zo is moet de komende weken gaan blijken”, aldus cepezedprojects-directeur Rubbens. Als het lukt, dan neemt Den Haag op een zeer circulaire wijze afscheid van het Zuiderstrandtheater.

ervaring met verplaatsen gebouwen
cepezed en cepezedprojects zijn bekend met circulaire vraagstukken als deze. Momenteel wordt het voormalige provinciehuis van Gelderland, Prinsenhof A in Arnhem, uit elkaar gehaald door Lagemaat. Van de betonnen onderdelen wordt straks een nieuw gebouw gemaakt, ontworpen door cepezed.
Lagemaat demonteert ook de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, een permanent gebouw dat slechts vijf jaar mocht blijven staan. Dit gebouw werd gerealiseerd door Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects en heeft als voordeel dat het door cepezed specifiek werd ontworpen om gedemonteerd te kunnen worden. Ook dit gebouw wordt momenteel uit elkaar gehaald en verplaatst om het -net als het Zuiderstrandtheater- op een andere locatie opnieuw op te bouwen.