menu sluiten

‘Kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop’ uit oude betonkolos

Lagemaat BV

Het leegstaande oude provinciehuis van Gelderland in Arnhem krijgt een circulair tweede leven. Lagemaat BV gaat deze betonkolos via innovatieve demontagetechnieken zorgvuldig uit elkaar halen. Met de losse elementen gaat het bedrijf een, door cepezed ontworpen, ‘kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop’ realiseren.

co2-besparing
In plaats van slopen, wordt het voormalige provinciale kantoor, Prinsenhof A, in opdracht van provincie Gelderland, duurzaam ontmanteld. De betonkolos van negen lagen en zo’n 7.400 m2 vloeroppervlak, plus gevels, zal gaan dienen als een omvangrijk donorgebouw. Alle betonnen vloer- en gevelelementen worden zorgvuldig losgezaagd om vervolgens als hoogwaardige bouwelementen 1-op-1 opnieuw gebruikt te worden. Het doel is onder andere minder CO2-uitstoot en zuinig omgaan met schaarse grondstoffen. Betonproductie zorgt voor enorme CO2-uitstoot en hergebruik levert veel CO2-besparing op.

kenniscentrum
Een deel van de gedemonteerde betonnen vloerplaten zal gebruikt worden in een nieuwe duurzame sporthal in Arnhem. Het overgrote deel van alle overige bouwmaterialen en interieurelementen zullen worden hergebruikt. De meeste vloerplaten worden gebruikt als bouwelement voor het nieuwbouwproject van Lagemaat BV: een kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop. Het doel is een ontmoetingsplek te creëren voor ondernemers, overheden en onderwijs, een plek voor innovatie en onderzoek om een bijdrage te leveren aan een circulaire en een CO2-vrije bouweconomie’.

samenwerking Lagemaat
cepezed gaat dit kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop ontwerpen in opdracht van Lagemaat BV, Met dit bedrijf werkt cepezed vaker samen. Samen onderzoeken beide bedrijven hoe en waarnaartoe ze het Zuiderstrandtheater in Scheveningen gaan verplaatsen. En momenteel demonteert en verhuist Lagemaat BV de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam naar Enschede. Begin volgend jaar bouwen zij het -door cepezed ontworpen gebouw- daar opnieuw op.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000