menu sluiten

ArsenaalDelft 

Toen het Legermuseum uit Delft verhuisde, maakten cepezedprojects en Driestar een winnend plan voor de rijksmonumentale Armamentarium-gebouwen. ArsenaalDelft is nu een hotel, restaurant en conferentiecentrum. cepezed maakte het ontwerp en cepezedbouwteam verzorgde de uitvoeringscoördinatie.

  • opdrachtgever(s)
  • Driestar
  • locatie
  • Delft
  • gebruiker(s)
  • multi-tenant
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedprojects, cepezedbouwteam, cepezedinterieur

Verbinding tussen oud en nieuw  

ArsenaalDelft heeft een markante ligging op de plek waar de grachten Oude Delft en Lange Geer samenkomen. Het witte gebouw uit 1602 is herontwikkeld tot een restaurant met een groot drijvend terras en een congres- en zalencentrum. Het tweede gebouw uit 1692 heeft op de begane grond een expositieruimte met winkel; op de twee verdiepingen erboven huist nu een hotel.

Naast het gebouw uit 1692 staat nog een voormalig pakhuis van de VOC uit 1653. Dit hebben we eerder al herontwikkeld tot unieke kantoorruimten.

Verbinding tussen oud en nieuw
cepezed
cepezed

In oorspronkelijke staat herstellen  

Het kenmerkende aanzicht van het complex is in ere gebleven; onze ingrepen bestaan uit modulaire aanvullingen op het bestaande gebouw. Deze zijn omkeerbaar.

Op een aantal plekken heeft het monument weer zijn oorspronkelijke staat gekregen. De dichtgemetselde ramen aan de hoven en de gesloten luiken aan bijvoorbeeld de Korte Geer zijn weer gevelopeningen. Dit biedt meer comfort en gebruiksmogelijkheden en toont levendig naar de stad. Ook de voorheen gesloten gevelpoorten zijn weer 'open': ze hebben glazen puien met een slank profiel.

In oorspronkelijke staat herstellen
cepezed
cepezed

Minimale aantasting, maximaal effect  

De hotelkamers op de verdiepingen zijn samengesteld uit losse, modulaire elementen. De badkamers zijn zelfs helemaal als kant-en-klare units in een fabriek gemaakt en daarna ingehesen en op hun plaats gezet. Met deze benadering is de aantasting van de bestaande bouw minimaal, terwijl de flexibiliteit en toekomstgerichtheid maximaal zijn. De units zijn gemakkelijk te verwijderen of verplaatsen. Ook blijft zo de originele constructie van houten balken grotendeels in het zicht.

Minimale aantasting, maximaal effect
cepezed

partners

  • opdrachtgever: driestar
  • ontwikkelaar: cepezedprojects
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • installaties, bouwfysica & duurzaamheid: nelissen ingenieursbureau
  • Uitvoeringsco√∂rdinatie: cepezedbouwteam
  • e&w-installateur: kuijpers
klik om door te gaan