menu sluiten

van spaendonck ondernemingshuis 

Dit bedrijfsverzamelgebouw in Tilburg werd in 1968 ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek & Bakema als ‘Corpac Huis’. cepezed bracht het bedrijfsverzamelgebouw bij de tijd op het gebied van duurzaamheid, klimaat, beleving en functionaliteit.

  • opdrachtgever(s)
  • van spaendonck groep
  • locatie
  • tilburg
  • gebruiker(s)
  • diverse organisaties
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
lucas van der wee | cepezed

Kleine interventies, duurzaam resultaat  

Een aanbouw van het Ondernemingshuis dat eigenlijk genomineerd was voor sloop, kon na onderzoek door cepezed gewoon blijven bestaan. Met kleine interventies bleek dat goed binnen de nieuwe opzet en esthetiek te passen. Wel zo duurzaam en kostenbesparend.

Kleine interventies, duurzaam resultaat
lucas van der wee | cepezed
plattegrond oude situatie | cepezed
plattegrond nieuwe situatie | cepezed

Iedere huurder zijn favoriete plek  

Binnen heeft cepezed de bestaande, gesloten structuur opengebroken. We deelden de kantoorverdiepingen van het bedrijfsverzamelgebouw opnieuw in. Daarbij creëerden we veel verschillende typen werkplekken. Zo heeft iedere huurder in het Van Spaendonck Ondernemingshuis passende kantoorruimte. Met mogelijkheden voor zowel open en activiteitsgerichte werkplekken als cellenkantoren of concentratieruimtes.

Iedere huurder zijn favoriete plek
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Gedeelde voorzieningen  

Bij de herindeling besteedde cepezed ook veel aandacht aan de functionaliteit en verblijfskwaliteit van de gedeelde voorzieningen. Zoals de ontspanningszones en de diverse vergaderruimtes. In het atrium naast de hoofdentree realiseerden we een werkcafé met 98 zitplaatsen voor algemeen gebruik.

Gedeelde voorzieningen
lucas van der wee | cepezed

Duurzaamheid in het gebouw  

Het vernieuwde Van Spaendonck Ondernemingshuis is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd. Dat betekent dat dit bedrijfsverzamelgebouw zeer hoog scoort op het gebied van duurzaamheid. Bij de toetsing zijn de normen voor nieuwbouw gebruikt.

De hoge mate van duurzaamheid bereikten we onder meer door hergebruik van de hoofdstructuur en trappenhuizen. Zelfs een deel van het bestaande meubilair is opgeknapt en hergebruikt.

Duurzaamheid in het gebouw
Lucas van der Wee | cepezed

Economische én sociale duurzaamheid  

Het bedrijfsverzamelgebouw is verder ook ontworpen op samenwerking en verbinding. Ook externe organisaties kunnen bedrijfsruimte huren en van de voorzieningen in het gebouw gebruikmaken. Het Van Spaendonck Ondernemingshuis draagt op die manier ook bij aan sociale duurzaamheid.

Economische én sociale duurzaamheid
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: van spaendonck
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: hooijen konstruktiebureau
  • installaties, bouwfysica & duurzaamheid: nelissen ingenieursbureau
  • hoofdaannemer: mertens bouw
  • e&w-installateur: homij
  • staalconstructie: mertens staal
  • gevels: mertens, schüco

prijzen & nominaties

  • archdaily refurbishment in architecture awards | 2018
klik om door te gaan