menu sluiten

Cambreur College

bekijk

Cambreur College 

De mavo, havo en vwo kwamen in Dongen samen in een nieuw, ruimer gebouw op het terrein van een bestaande school. De nieuwbouw is compact en heeft een logische opzet, gericht op eenheid, maar met herkenbare, eigen domeinen voor de verschillende afdelingen. Het gebouw is opgedeeld in drie volumes: de onderwijsvleugels, de sportafdeling en een ‘schakelvolume’ met de entree, aula, kantine en een collegezaaltje.

  • opdrachtgever(s)
  • vereniging ons middelbaar onderwijs
  • locatie
  • Dongen
  • gebruiker(s)
  • Cambreur college
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

slim ruimtegebruik  

De ruimtes van het nieuwe Cambreur College worden slim benut. Lokalen die aan de leerpleinen grenzen kunnen met twee brede, openslaande deuren bij het leerplein worden getrokken. De hellende vloer in de aula bestaat voor een groot deel uit een podiumtrap om op de zitten, maar brengt je ook naar de eerste verdieping. Daar bevindt zich onder meer de collegezaal, die door zowel de leerlingen als externen gebruikt kan worden – een trappenhuis bij de entree biedt directe toegang.

Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

daglichtrijk  

De opvallende gevel vergt weinig tot geen onderhoud en zal mettertijd zelfs alleen maar mooier worden. De tegels en het meubilair van het oude plein zijn hergebruikt voor het nieuwe plein. Met daglichtrijke lokalen, een binnentuin tussen de onderwijsvleugels, en panoramische ramen aan het einde van de gangen, is er steeds contact met het omliggende groen en is het gebouw optimaal toegespitst op daglichtinval.

Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

duurzaam  

Mede door het vele daglicht en het goede luchtverversingssysteem ontving het Cambreur College het label 'Frisse School Klasse B'. Het is bovendien een duurzaam gebouw. Op alle nieuwe daken liggen pv-panelen, waardoor het Cambreur College nagenoeg van het gas af kon. Mede hierdoor voldoet het gebouw ook aan de normen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn bijvoorbeeld de hoofddraagconstructie, die maximaal geprefabriceerd én flexibel indeelbaar is, de hoogisolerende gevel en de ledverlichting. Een waterpomp maakt ook de koeling en de verwarming energiezuinig. De stalen kolommen in onder andere de aula verkleinen de overspanningen en beperken de dikte van de vloeren - het ontwerp is gestoeld op het gebruik van zo min mogelijk materiaal.

Lucas van der Wee | cepezed

gymzalen  

Twee bestaande gymzalen bleven bewaard en zijn uitgebreid richting de weg. Zo omsluit het schoolgebouw het plein, wat de intimiteit verhoogt en voor de aangrenzende woningen het geluid tegenhoudt. Ook de gymzalen kunnen buiten school om worden gebruikt, bijvoorbeeld door de fanfare.

Lucas van der Wee | cepezed

gefaseerd bouwproces  

Om de nieuwbouw op de beste plek te kunnen situeren zijn voor aanvang van de bouw zes lokalen van het bestaande schoolgebouw gesloopt: een bouwblok van twee lokalen op drie bouwlagen. Een van de bestaande gymzalen werd tijdelijk gebruikt als aula. Het gebruik van prefab-elementen verkleinde de overlast tijdens de bouw, waardoor het onderwijs in het bestaande, oude pand gewoon door kon gaan. Het middelste volume is als laatste gerealiseerd – omdat het dicht bij het bestaande gebouw werd geplaatst is dit werk in de zomervakantie uitgevoerd.

Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: vereniging ons middelbaar onderwijs
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • interieurstyling: B&W Interieurs
  • constructies: h4d raadgevende ingenieurs
  • installaties: klictet advies
  • bouwfysica & duurzaamheid: lbp | sight
  • hoofdaannemer: mertens bouw
  • bouwmanagement: hevo