menu sluiten

Dulon College

bekijk

Dulon College 

Het Dulon College, onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep, is gevestigd in Ede. Het is een mbo-school met ruim 2.600 studenten en 240 medewerkers, verdeeld over 72 opleidingen in de vijf domeinen ‘Handel, Economie & Administratie’, ‘Horeca, Toerisme, Recreatie & Wellness’, ‘Veiligheid & Sport’, ‘Zorg & Welzijn’ en ‘Entree’. Aan de hand van het ontwerp van cepezed wordt het bestaande gebouw in een echt modern en toekomstbestendig onderwijsgebouw getransformeerd.

  • opdrachtgever(s)
  • Christelijke Onderwijs Groep
  • locatie
  • Reehorsterweg 80, Ede
  • gebruiker(s)
  • Dulon College
  • discipline(s)
  • cepezed

eenvoud als basis  

Het Dulon College in Ede krijgt een enorme make-over, van binnen en buiten. Het hoofdgebouw (op de afbeelding omlijnd) wordt tijdens een levensduurverlengende transformatie gestript tot de betonnen hoofddraagstructuur. Daarbij worden alle delen die van de oorspronkelijke hoofdstructuur afwijken, zoals de kenmerkende ronde metalen aanbouw bij de entree, verwijderd. Ook het bijgebouw (gemarkeerd met stippellijnen) wordt helemaal weggehaald.

De ruimte in het hoofdgebouw die verloren is gegaan, wordt teruggewonnen door de smalste vleugel te verbreden. Daarbij wordt de buitenruimte onder de opgetilde zijvleugels een volwaardige nieuwe onderwijsverdieping. De nieuwe situatie maakt de hoofdstructuur evenwichtiger en biedt meer mogelijkheden voor de indeling. Omdat de drie vleugels aan elkaar verbonden worden via loopbruggen ontstaan er nieuwe, directe looproutes.

De eenvoud van de nieuwe opzet biedt rust en verbetert de daglichtinval en interne routing.

eenvoud als basis
cepezed

ruimte voor domeinen  

In de drielaagse vleugels zijn de onderwijsdomeinen ondergebracht. Hierin zit onder andere een technieklokaal en schoonheidssalon. Ook zijn er muziek-, drama- en zorglokalen te vinden, net als een kantoorsimulatielokaal, reisbureau en kapper. De vleugels zijn met elkaar verbonden via de hoofdstructuur en via de nieuwe corridors en loopbruggen langs het atrium en de binnentuin.

Leken de gangen van het verbindende hoofdgebouw voorheen soms eindeloos, nu komen ze uit op een lichtrijke nieuwe gevel. Onprettige, donkere looproutes behoren tot het verleden. Daglicht krijgt de ruimte, wat voor een natuurlijke, fijne en veilige omgeving zorgt.

Door in elke vleugel op tactische plaatsen leertuinen en sociale ruimten te situeren wordt de gesloten gangstructuur doorbroken. Zo ontstaan er duidelijke zichtlijnen naar het voorterrein, het atrium en de binnentuin. Dit vergroot de ruimtelijkheid van het gebouw. Tegelijk ontstaan er fijne plekken die ontmoeting stimuleren of waar zelfstandig of in groepen gewerkt kan worden.

ruimte voor domeinen
cepezed

prettige leeromgeving  

Dulon College staat voor praktijk- en theoretisch onderwijs. In de onderwijsvorm ‘blended learning’, speciaal voor kwetsbare studenten met behoefte aan een eigen, prikkelarme en veilige omgeving, komen deze twee pijlers samen. In het ontwerp is hier zorgvuldig mee omgegaan.

In de drielaagse vleugels hebben alle verschillende onderwijsdomeinen een eigen plek gekregen. Elk domein heeft een eigen karakter en dus een eigen visuele identiteit. Op de kop van de vleugel bevindt zich een eigen praktijkruimte en op de begane grond in het hoofdgebouw zijn gedeelde praktijklokalen in de lengte van het gebouw, die letterlijk in de etalage staan van de school.

Het ruimtelijke karakter en de open trap van de nieuwbouw zorgen voor visuele en fysieke verticale verbindingen tussen de verdiepingen. Het zorgt tevens voor eenheid en biedt prachtig uitzicht op de buitenruimte. Omdat de gevel grotendeels van (HR++ isolerend) glas is, vult de ruimte zich met daglicht. De vide en de verschillende zithoekjes maken het een prettige ruimte om in te verblijven.

prettige leeromgeving
cepezed
cepezed

gezond gebouw  

Het uitzicht vanuit de vleugels verandert. Waar nu tientallen auto’s geparkeerd staan, komen straks honderden leerlingen bijeen in het prachtige atrium, waarin de kantine en de keuken zich bevinden. Deze grote open ruimte, met veel daglicht, groenvoorzieningen en een vide is niet alleen een plek waar leerlingen kunnen eten. Het is ook een prettige ruimte om in te verblijven, te ontspannen en elkaar te ontmoeten, die bovendien multifunctioneel inzetbaar is.

De tussenruimte tussen de andere vleugels wordt een besloten binnentuin. Daar kijken leerlingen voortaan uit op het groen. Deze aanpassing draagt niet alleen bij aan een stimulerender werk- en leeromgeving, het zorgt ook voor rust en verhoogde concentratie bij leerlingen.

Na de transformatie wordt het Dulon College een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Dat is te danken aan een goede isolatie, een compleet nieuwe gevel, zo’n 1.900 m2 zonnepanelen op het dak, een WKO-installatie, vloerverwarming en spuiventilatie. Ook is ingezet op het label Frisse Scholen Klasse B voor een gezond binnenklimaat. Er wordt dus niet alleen duurzaam geïnvesteerd in het gebouw, ook in het welzijn van de mensen die hier werkzaam zijn en in de leerlingen die hier werken aan hun toekomst.

gezond gebouw
cepezed

co-creatie  

Het nieuwe ontwerp is een co-creatie met de opdrachtgever op basis van een door cepezed ontwikkelde toolbox. Binnen de bestaande kamstructuur werden oplossingen bedacht die op verschillende manieren en plekken uitgevoerd konden worden. Samen met de Christelijke Onderwijs Groep (COG) werd de definitieve plek bepaald.

In het beeld hiernaast is te zien hoe de toolbox werd vormgegeven, met allerlei optionele elementen als een atrium, binnentuin, vide en groenvoorzieningen. Het totaalontwerp van cepezed biedt maximale indelingsvrijheid. Ook zorgt het zeer flexibele ontwerp er in de toekomst voor dat ruimtes makkelijk aan te passen zijn.

co-creatie
cepezed

groene promenade  

De gehele gevel van het gebouw wordt vervangen. Op een geprefabriceerde houten skeletbouw komt geprofileerde aluminium beplating. Om de gesloten structuur van het hoofdgebouw te doorbreken, komen er meer ramen in de gevel. Daglicht kan hierdoor diep het gebouw binnendringen, waardoor de lange, onprettige en donkere looproutes tot het verleden behoren. Gangen lopen voortaan ook naar daglicht toe. Dit zorgt voor een natuurlijke, fijne en vooral veilige omgeving.

Omdat het grote bijgebouw wordt gesloopt, ontstaat er aan de voorzijde een groot voorplein. Op de begane over de gehele lengte van het gebouw is de praktijkstraat als een etalage gepositioneerd. Zo wordt nadrukkelijk de aandacht gevestigd op het praktische deel van de mbo-school.

De alledaagse entree van de school maakt plaats voor een groene promenade. Bomen, gras en beplanting ter bevordering van de biodiversiteit sieren het open voorplein. Het zorgt enerzijds voor een stimulerende leeromgeving voor de scholieren van het Dulon College als het naastgelegen Technova College. Tegelijk levert het een heel prettige aanblik op voor omwonenden.

groene promenade
cepezed

partners

  • opdrachtgever: christelijke onderwijs groep
  • hoofdaannemer: rots bouw
  • projectmanagement: alliantis
  • installaties: ITN Installatietechniek
  • constructies: Zonneveld ingenieurs BV
  • installaties: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • bouwfysica: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • brandveiligheid: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • interieur: cepezedinterieur
  • landschapsarchitect: BoschSlabbers
  • kostencalculatie: 4Building