menu sluiten

Dulon College

bekijk

Dulon College 

Het Dulon College is gevestigd in Ede. Het is een mbo-school met ruim 2.600 studenten en 240 medewerkers, verdeeld over 72 opleidingen in de vijf domeinen ‘Handel, Economie & Administratie’, ‘Horeca, Toerisme, Recreatie & Wellness’, ‘Veiligheid & Sport’, ‘Zorg & Welzijn’ en ‘Entree’. Aan de hand van het ontwerp van cepezed wordt het bestaande gebouw in een modern en toekomstbestendig onderwijsgebouw getransformeerd.

 • opdrachtgever(s)
 • Christelijke Onderwijs Groep
 • locatie
 • Ede
 • gebruiker(s)
 • Dulon College
 • expertise
 • architectuur

eenvoud als basis  

Het hoofdgebouw (op de afbeelding omlijnd) wordt tijdens een levensduur verlengende transformatie gestript tot de betonnen hoofddraagstructuur. Daarbij worden alle delen die van de oorspronkelijke hoofdstructuur afwijken, zoals de kenmerkende ronde metalen aanbouw bij de entree, verwijderd.

De ruimte in het hoofdgebouw die verloren is gegaan, wordt teruggewonnen door de smalste vleugel te verbreden. Daarbij wordt de buitenruimte onder de opgetilde zijvleugels een volwaardige nieuwe onderwijsverdieping. De nieuwe situatie maakt de hoofdstructuur evenwichtiger en biedt meer mogelijkheden voor de indeling. Omdat de drie vleugels aan elkaar verbonden worden via loopbruggen ontstaan er nieuwe, directe looproutes. De eenvoud van de nieuwe opzet biedt rust en verbetert de daglichtinval en interne routing.

cepezed

ruimte voor domeinen  

In de drielaagse vleugels zijn de onderwijsdomeinen ondergebracht. Hierin zit onder andere een technieklokaal en schoonheidssalon. Ook zijn er muziek-, drama- en zorglokalen te vinden, net als een kantoorsimulatielokaal, reisbureau en kapper. De vleugels zijn met elkaar verbonden door nieuwe, daglichtrijke gangen die langs het atrium en de binnentuin lopen.

Door in elke vleugel op tactische plaatsen leertuinen en sociale ruimten te situeren wordt de gesloten gangstructuur doorbroken. Zo ontstaan er duidelijke zichtlijnen naar het voorterrein, het atrium en de binnentuin. Dit vergroot de ruimtelijkheid van het gebouw. Tegelijk ontstaan er fijne plekken die ontmoeting stimuleren of waar zelfstandig of in groepen gewerkt kan worden.

cepezed

prettige leeromgeving  

In de drielaagse vleugels hebben alle verschillende onderwijsdomeinen een eigen plek gekregen. Elk domein heeft een eigen karakter en dus een eigen visuele identiteit. Op de kop van de vleugel bevindt zich een eigen praktijkruimte en op de begane grond in het hoofdgebouw zijn gedeelde praktijklokalen in de lengte van het gebouw, die letterlijk in de etalage staan van de school.

Het ruimtelijke karakter en de open trap van de nieuwbouw zorgen voor visuele en fysieke verticale verbindingen tussen de verdiepingen. Omdat de gevel grotendeels van (HR++ isolerend) glas is, vult de ruimte zich met daglicht. De vide en de verschillende zithoekjes maken het een prettige ruimte om in te verblijven.

cepezed
cepezed

gezond gebouw  

Het uitzicht vanuit de vleugels verandert. Waar nu tientallen auto’s geparkeerd staan, komen straks honderden leerlingen bijeen in het prachtige atrium, waarin de kantine en de keuken zich bevinden. Deze grote open ruimte is een plek om te eten, ontspannen en elkaar te ontmoeten, een ruimte die bovendien multifunctioneel inzetbaar is. De tussenruimte tussen de andere vleugels wordt een besloten binnentuin. Daar kijken leerlingen voortaan uit op het groen. Deze aanpassing draagt niet alleen bij aan een stimulerender werk- en leeromgeving, het zorgt ook voor rust en verhoogde concentratie bij leerlingen.

Na de transformatie wordt het Dulon College een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Dat is te danken aan een goede isolatie, een compleet nieuwe gevel, zo’n 1.900 m2 zonnepanelen op het dak, een WKO-installatie, vloerverwarming en spuiventilatie. Ook is ingezet op het label Frisse Scholen Klasse B voor een gezond binnenklimaat.

cepezed

co-creatie  

Het nieuwe ontwerp is een co-creatie met de opdrachtgever op basis van een door cepezed ontwikkelde toolbox. Binnen de bestaande kamstructuur werden oplossingen bedacht die op verschillende manieren en plekken uitgevoerd konden worden. Samen met de Christelijke Onderwijs Groep (COG) werd de definitieve plek bepaald.

In het beeld hiernaast is te zien hoe de toolbox werd vormgegeven, met allerlei optionele elementen als een atrium, binnentuin, vide en groenvoorzieningen. Het totaalontwerp van cepezed biedt maximale indelingsvrijheid. Ook zorgt het zeer flexibele ontwerp er in de toekomst voor dat ruimtes makkelijk aan te passen zijn.

cepezed

groene promenade  

De gehele gevel van het gebouw wordt vervangen. Op een geprefabriceerde houten skeletbouw komt geprofileerde aluminium beplating. Om de gesloten structuur van het hoofdgebouw te doorbreken, komen er meer ramen in de gevel. Dit zorgt voor een natuurlijke, daglichtrijke en vooral veilige omgeving.

Omdat het grote bijgebouw wordt gesloopt, ontstaat er aan de voorzijde een groot voorplein. Op de begane over de gehele lengte van het gebouw is de praktijkstraat als een etalage gepositioneerd. Zo wordt nadrukkelijk de aandacht gevestigd op het praktische deel van de mbo-school.

De alledaagse entree van de school maakt plaats voor een groene promenade. Bomen, gras en beplanting ter bevordering van de biodiversiteit sieren het open voorplein. Dit zorgt voor een stimulerende leeromgeving voor de scholieren van het Dulon College als het naastgelegen Technova College.

cepezed
cepezed

partners

 • opdrachtgever: christelijke onderwijs groep
 • hoofdaannemer: rots bouw
 • projectmanagement: alliantis
 • installaties: ITN Installatietechniek
 • constructies: Zonneveld ingenieurs BV
 • installaties: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
 • bouwfysica: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
 • brandveiligheid: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
 • interieur: cepezedinterieur
 • landschapsarchitect: BoschSlabbers
 • kostencalculatie: 4Building
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000