menu sluiten

Gemeentehuis Westland 

De Gemeente Westland is in 2004 ontstaan door de samenvoeging van De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen. cepezed ontwierp het nieuwe gemeentehuis. Dat bestaat uit twee gebouwen. Aan de Verdilaan in het centrum ligt het publieks- en bestuurscentrum met daarin onder meer de raadszaal en publieksloketten. Aan de Laan van de Glazen Stad een gemeentekantoor dat het ambtenarenapparaat huisvest. Voor beide locaties hebben we als typisch Westlands symbool 'de kas' als metafoor gebruikt.

  • opdrachtgever(s)
  • Gemeente Westland
  • locatie
  • Naaldwijk
  • gebruiker(s)
  • Gemeente Westland
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
lucas van der wee | cepezed

Huis van de samenleving  

Het publieks- en bestuurscentrum aan de Verdilaan heeft het karakter van een ’huis van de samenleving’. Het is een open en toegankelijk gebouw met een representatief aanzien. Het biedt ruimte aan het bestuur, de gemeentelijke organisatie én de Westlandse samenleving. Zo vinden er ook ontvangsten, bijeenkomsten en evenementen plaats.

Het gebouw beslaat een langgerekt, rechthoekig volume. De beuk aan de achterzijde biedt over drie verdiepingen plek aan publieke spreekkamers, de restaurantkeuken, kantoren en het historisch archief met bijbehorende leeszaal. Vóór deze beuk ligt het grote, transparante en uitnodigende atrium. Op de begane grond bevindt zich hierin aan de ene kant de publieksontvangst en aan de andere kant de representatieve ontvangst en het restaurant.

Huis van de samenleving
plattegrond begane grond | cepezed
lucas van der wee | cepezed

indrukwekkend bestuursmeubel  

Midden in het atrium staat een ruim gedimensioneerd ‘bestuursmeubel'. Dit heeft afgeronde koppen, extra hoge verdiepingen en een schil van glas en houten lamellen. Op de begane grond bevat het gedeelde functies van het bestuurlijk apparaat als de commissiekamers en het vergadercentrum. Op de verdieping liggen onder meer de raadzaal, de B&W-kamer en de fractiekamers.

De transparante atriumgevel biedt vanaf de straat direct zicht op de bestuursfuncties. De grote mate van inzichtelijkheid en transparantie werkt uitnodigend; door de lichte en warme uitstraling is het bovendien fijn werken in het gebouw.

indrukwekkend bestuursmeubel
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Ruimtelijk en flexibel  

De raadzaal van het Gemeentehuis is ruim opgezet en veel ruimtes zijn multifunctioneel bruikbaar. Zo zorgen mobiele wanden voor maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid. De commissiekamers zijn overdag bruikbaar als vergaderzalen. Wanneer de wanden geheel opengevouwen zijn, ontstaat een grote open ruimte voor persconferenties, feesten, trouwerijen, tentoonstellingen en grote bijeenkomsten.

De materialisatie is typisch Westlands: elementen als plantenbedden op het omliggend terrein verwijzen, net als het gebruik van glas en hout, naar de kassen van ‘de glazen stad’. Het meubilair is uitgevoerd in de kleuren van het Westlandse gemeentelogo.

Ruimtelijk en flexibel
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

duurzaam gemeentehuis  

Het Gemeentehuis Westland is CO2-neutraal. De energievraag is sterk beperkt door een reeks moderne techniek- en materiaaltoepassingen. De energie die nodig is, wordt grotendeels duurzaam verkregen met behulp van (deels thermische) pv-panelen. Phase Change Materials vormen een buffer voor warmte- en koude-opslag. Daglicht is alom aanwezig en dringt diep het gebouw in.

De toegepaste materialen zijn duurzaam geproduceerd, robuust en onderhoudsarm. Ook de methodiek van industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD) draagt bij aan de duurzaamheid: de realisatie is zo schoon en efficiënt mogelijk tot stand gekomen met een minimum aan materialen. Tot slot hebben we veel aandacht besteed aan flexibel gebruik en optimale mogelijkheden tot recycling en hergebruik van componenten.

duurzaam gemeentehuis
lucas van der wee | cepezed

partners

  • primaire opdrachtgever: gemeente westland
  • gecontracteerd consortium: de groene schakel (boele & van eesteren, homij technische installaties, pch dienstengroep en kondorwessels projecten)
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • landschapsontwerp: buro lubbers
  • constructies: van rossum raadgevende ingenieurs
  • installaties: kvmc
  • bouwfysica & duurzaamheid: kvmc
  • hoofdaannemer: boele & van eesteren bv
  • e&w-installateur: homij technische installaties
klik om door te gaan