menu sluiten

Jinso-paviljoen 

Tijdens de realisatie van grootschalige bebouwing als de Heineken Music Hall en de Pathé-megabioscoop, vond de eigenaar van het naburige Jinso-horecapaviljoen dat zijn zaak toe was aan een vernieuwing. cepezed ontwierp een uitbreiding voor het bestaande paviljoen, dat we tien jaar eerder al ontworpen hadden.

  • opdrachtgever(s)
  • Sijon Holding
  • locatie
  • Amsterdam
  • gebruiker(s)
  • Jinso
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedbouwteam

Bouw om oorspronkelijk gebouw  

Het oorspronkelijke gebouw van Jinso bestaat uit een tweelaags langwerpig volume van acht bij twintig meter. Ons nieuwe ontwerp is ruim twaalf meter hoog en 30 bij 43 meter groot. We hebben de transparante, ovaalvormige constructie rondom de oorspronkelijke constructie geplaatst, wat zorgt voor een spectaculaire ruimtelijke ervaring. Op de begane grond is het hoofdvolume twee meter ingesnoerd. De etage bestaat uit een omloop van ruim vier meter breed.

De bestrating van de boulevard loopt door het paviljoen. Doordat er grote plantenbakken in de vloer zijn meegestort, is de bamboebeplanting op een natuurlijke manier in het paviljoen opgenomen. Het vernieuwde Jinso-paviljoen bevat volledig geklimatiseerde bar- en restaurauntfuncties.

Bouw om oorspronkelijk gebouw
henk schuurmans
fas keuzenkamp

Krommingen en rondingen  

Bijzonder aan het Jinso-paviljoen zijn vooral de gevel en het dak. De gevel bestaat uit koudgebogen isolatieglas, dat met zuigers is gekromd en geplaatst. Op de begane grond is de gebouwschil voor ruim driekwart te openen door middel van een gefacetteerde vouwwand waarvan ieder afzonderlijk deel een andere radiaal heeft. In het gevelvlak zijn drie stabiliteitskruizen opgenomen, waarvan twee aan de koppen van het ovaal.

Het dak is ruim tweeënhalve meter hoog en bestaat uit acht grote luchtkussens. Deze zijn gemonteerd op een verfijnd gedetailleerde staalconstructie van gefacetteerde deltaliggers. De kussens bestaan ieder uit vier lagen ETFE en hebben drie luchtkamers per kussen. Het ETFE is bedrukt met een patroon, door verandering van de druk in de binnenste kamer is de zon- en lichtwering te regelen. De luchtaanvoer van de kussens is in de constructie geïntegreerd.

Krommingen en rondingen
fas keuzenkamp
cepezed

partners

  • opdrachtgever: sojin holding
  • constructies: dhv
  • installaties: putman, mobius consult
  • bouwfysica: mobius consult
  • uitvoeringscoördinatie: bouwteam general contractors
  • staalconstructie: meijers groep
  • gevels: brs groep

prijzen & nominaties

  • detail preis | sonderpreis glas | genomineerd | 2011
  • nationale staalprijs | utiliteitsbouw | 2010
  • amsterdam architecture prize (gouden a.a.p.) | 2009
klik om door te gaan