menu sluiten

onderwijslocatie laan op zuid

bekijk

onderwijslocatie laan op zuid 

Aan de Laan op Zuid in Rotterdam komt een onderwijslocatie die bestemd is voor twee scholen. Het wordt een duurzaam gebouw met een houten gevel en een identiteit waar beide scholen zich in kunnen herkennen. Een heldere gebouwstructuur, waarin de scholen min of meer boven elkaar zijn geplaatst, houdt de routing zo logisch mogelijk. Een opvallend element aan de buitengevel is de gele hellingbaan, die om de hoek doorloopt en de entree vormt van de school voor middelbaar onderwijs van de Stichting BOOR. De andere gebruiker is de Hogeschool Rotterdam.

  • opdrachtgever(s)
  • Hogeschool Rotterdam, Stichting BOOR en gemeente Rotterdam
  • locatie
  • Rotterdam
  • gebruiker(s)
  • Hogeschool Rotterdam & Stichting BOOR
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

gebouw in een park  

De onderwijslocatie wordt een compact en daglichtrijk gebouw. Functies zijn efficiënt verdeeld zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer. BoschSlabbers Landschapsarchitecten maakt het ontwerp voor de buitenruimte, die met een groene route richting metrostation Rijnhaven ook al voorsorteert op de komst van het Rijnhavenpark. De trapsgewijze opbouw van het gebouw biedt ruimte aan een aantal groene daken. De onderwijslocatie heeft mede door zijn alzijdige houten gevel een vriendelijk en open karakter, al telt het op zijn hoogste punt maar liefst negen verdiepingen. Helemaal bovenin bevindt zich de gymzaal, naast een ‘sportdak’.

gebouw in een park
cepezed

binnenstraat  

Een brede en deels verdiepingenhoge binnenstraat op de begane grond biedt ruimte aan onder meer de receptie, zitnissen, belcellen, podiumtrappen, overlegplekken, een ‘evenement- en expositieplein’. Een deel van die functies is ondergebracht in een modulair houten wandmeubel. De binnenstraat geeft ook toegang tot een ‘stadslab’, de liften, de fietsenstalling, het ‘marktrestaurant’ en een multifunctionele collegezaal. De flexibele opzet van het voorgestelde ontwerp biedt nog ruimte voor doorontwikkeling, waardoor het uiteindelijke ontwerp precies kan aansluiten op de wensen van beide scholen.

Het gebouw wordt als een demontabel gebouwpakket geassembleerd. Voor het losse inbouwpakket wordt veelal gebruik gemaakt van bio-based of hergebruikte materialen. De opdracht is gegund in juli 2022. De komende tijd wordt het ontwerp verfijnd in nauw overleg met Hogeschool Rotterdam, Stichting BOOR en de gemeente Rotterdam. In de zomer van 2026 moet het gebouw klaar zijn.

binnenstraat
cepezed
cepezed
cepezed

partners

  • opdrachtgever: Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam
  • architectonisch ontwerp: cepezed
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • landschapsontwerp: BoschSlabbers Landschapsarchitecten
  • parametrisch ontwerp: Studio RAP
  • constructies: IMd raadgevende ingenieurs
  • installaties: Galjema Technisch Adviesbureau
  • bouwfysica: LBP SIGHT
  • bouwkostencalculatie: Ingenieursbureau Multical