menu sluiten

Textielmuseum 

Het Textielmuseum in Tilburg wilde meer bezoekers trekken en zich daarnaast verder ontwikkelen als kennis- en kunde-instituut op het gebied van textiel. Aan cepezed de opdracht om een plan voor uitbreiding en renovatie op te stellen.

  • opdrachtgever(s)
  • gemeente tilburg / audax textielmuseum, tilburg
  • locatie
  • Tilburg
  • gebruiker(s)
  • Textielmuseum Tilburg
  • expertise(s)
  • cepezed
lucas van der wee | cepezed

Blijvend karakter  

Voor de renovatie gingen we uit van de kracht van het bestaande en het behoud van alle karakteristieke en kenmerkende elementen. De ingrepen zijn vooral gericht op de bouwfysica, een goede logistiek en het aanbrengen van een aantal voorzieningen. Ook pasten we een aantal nieuwe functies in, zoals een foyer en museumwinkel in de oude damastweverij.

Blijvend karakter
lucas van der wee | cepezed
cepezed

Bewuste stijlbreuk  

De uitbreiding moest het museum onder meer een herkenbaarder aanblik geven. Om dit te bereiken, kozen we niet voor een toevoeging in de stijl van de bestaande bouw.

In plaats daarvan ontwierpen we expliciet een moderne constructie die zich sterk onderscheidt van de oorspronkelijke percelen. Het abstracte, bijna schaalloze glazen gebouw staat op de kop van het complex. De markante staalconstructie is geheel in het zicht gelaten.

Bewuste stijlbreuk
rené de wit
jannes linders

Schatkist voor het archief  

Achter de damastweverij realiseerde cepezed eveneens een archiefbewaarplaats voor het Regionaal Archief, waarmee het Textielmuseum is gefuseerd. Ook dit bouwdeel heeft een abstract voorkomen: het is een geheel gesloten volume dat als 'een schatkist op stalen portalen' boven een historisch expositiegebouw staat.

Schatkist voor het archief
jannes linders
lucas van der wee | cepezed
fas keuzenkamp

partners

  • opdrachtgever: gemeente tilburg
  • interieurontwerp: studio's müller van tol
  • kunst ledscherm: urban alliance public domain concepts & solutions
  • constructies: abt
  • installaties: sweegers en de bruijn
  • akoestiek: caubergh huygen
  • hoofdaannemer: bvr bouw breda
  • e-installateur: hoppenbrouwers
  • w-installateur: de bont
  • staalconstructie: smulders staalwerken
  • gevels: brs groep, polyned

prijzen & nominaties

  • european museum of the year award | 2012
  • nationale staalprijs 2010 | categorie utiliteitsbouw
  • bna building of the year | 2009
klik om door te gaan