menu sluiten

wega.punt

bekijk

wega.punt 

In een voormalige kantoorpand aan de Wegastraat komt een parkeergarage met servicepunt voor het nabijgelegen Eenheidsbureau Politie Den Haag. cepezed verzorgt het ontwerp voor beide gebouwen. Het circa 16.000m2 tellende gebouw gaat plaats bieden aan zo’n 400 parkeerplaatsen op de verdiepingen en bedrijfsruimte in de plint. Een groendak en waterretentiekratten dragen bij aan het milieu.

 • opdrachtgever(s)
 • politie
 • locatie
 • den haag
 • gebruiker(s)
 • politie
 • expertise
 • architectuur

toekomstbestendige transformatie  

De transformatie van het bestaande kantoorpand naar een parkeergarage met servicepunt is toekomstgericht en reversibel. Het casco wordt hergebruikt en de aanpassingen die nodig zijn om er te kunnen parkeren zijn positief voor de mogelijk toekomstige functie als kantoor: de kern bestaat uit een demontabel 'meubel' met hellingbanen en bordessen.

Om meer parkeerruimte en vloeroppervlak te creëren dan in het bestaande gebouw, worden aan de westzijde twee vloervelden toegevoegd - extra ruimte die ook van pas komt als het gebouw in de toekomst weer dienst gaat doen als kantoor. Het meubel in de kern wordt dan verwijderd, zodat een daglichtrijk atrium ontstaat.

oude situatie | cepezed

service in de plint  

De begane grond onder de parkeerverdiepingen voorziet in bedrijfsruimte, uitgevoerd in het zogenaamde box-in-box principe, met een vrijhangend plafond. Deze bouwmethode biedt zowel thermische isolering als geluidsisolering.

De plint is transparant en de ruimtes zijn bedoeld voor servicegerichte ondernemingen, waar medewerkers van de politie, maar ook anderen gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan een stomerij, pakketpunt of een reparatieservice voor de fiets. Een openbare passage door het gebouw verbindt de Wegastraat met de Orionstraat en is in de avond afsluitbaar.

niet zomaar een gebouw  

Voor het kantoor sloot deed het dienst als politieacademie. Voor veel medewerkers van het nieuwe Eenheidsbureau Politie Den Haag is het dus een bekende plek. De hellingbanen in de kern worden uitgevoerd in transparante persroosters, om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. De met felsplaten uitgevoerde gevels zijn deels geperforeerd, waardoor de parkeergarage natuurlijk geventileerd kan worden en het zicht naar de omgeving gewaarborgd is. Het wordt hierdoor een prettig, daglichtrijk gebouw met een aangename atmosfeer, waar men zich goed kan oriënteren.

wega.punt | cepezed

maximaal groen  

Het groenoppervlak beslaat circa 60 procent van de footprint van de parkeergarage. Dit wordt voornamelijk bereikt door een groendak met deels sedumbeplanting en deels struiken en bloemen, die de lokale biodiversiteit ondersteunen. In het atrium bij de passage wordt een gevel volledig voorzien van klimplanten die in de volle grond staan en zorgen voor een fijne omgeving voor gebruikers en passanten.

Ter ondersteuning van de ecologie rondom het pand worden verblijfplaatsen voor kleine dieren geïntegreerd in het ontwerp. In de gevels dicht bij het groendak komen vogelkasten voor diverse kleinere vogels zoals de zwarte roodstaart, en voor dwergvleermuizen. De inheemse struiken op het dak zijn geschikt voor diverse vlindersoorten.

Het volledige dakvlak is uitgevoerd met retentiekratten die neerslag bufferen en vertraagd afvoeren. Ze zijn ook bedoeld voor het irrigeren van het groendak. In de zomer zorgen ze voor een natuurlijke verkoeling van het gebouw en de omgeving.

partners

 • opdrachtgever: politie
 • installaties, bouwfysica en brandveiligheid: nelissen ingenieursbureau b.v.
 • constructies: imd raadgevende ingenieurs
 • bouwkostenmanagement: ingenieursbureau multical
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000