menu sluiten

wega.punt 

In het voormalige pand van de politieacademie aan de Wegastraat, komt de parkeergarage voor het nabijgelegen Eenheidsbureau Politie Den Haag. cepezed verzorgt het ontwerp voor beide gebouwen. Het ca. 16.000m² tellende gebouw gaat plaats bieden aan zo’n 400 parkeerplaatsen en bedrijfsruimtes in de plint. Met een groendak en waterretentiekratten is het pand natuurinclusief en klimaatadaptief.

  • opdrachtgever(s)
  • politie
  • locatie
  • den haag
  • gebruiker(s)
  • politie
  • discipline(s)
  • cepezed

toekomstbestendige transformatie  

De transformatie van de bestaande bouw naar parkeergarage is toekomstgericht en reversibel. Het bestaande casco wordt hergebruikt en met enkele aanpassingen voorbereid op de transformatie. In totaal worden er drie toevoegingen gedaan: twee uitwendige hoeken worden permanent ingevuld en in de patio tussen de bestaande bouwdelen komt een demontabel meubel met alle hellingbanen en bijbehorende bordessen.

Om meer parkeerruimte en vloeroppervlak te creëren, worden aan de westzijde van het gebouw twee vloervelden toegevoegd in prefabbeton. Deze extra ruimte is ook nodig wanneer het gebouw in de toekomst weer getransformeerd wordt naar een kantoorpand. Het demontabele meubel in de patio kan in de toekomst verwijderd worden waardoor er een daglichtrijk atrium ontstaat.

toekomstbestendige transformatie
oude situatie | cepezed

service in de plint  

Onderin de parkeergarage zijn in de transparante plint bedrijfsruimtes opgenomen. Deze zijn uitgevoerd in het zogenaamde box-in-box principe, met een vrijhangend plafond. Deze bouwmethode biedt zowel thermische isolering als geluidsisolering.

In deze bedrijfsruimtes komen servicegerichte ondernemingen, waar zowel medewerkers van de politie als inwoners van de Binckhorst gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan een stomerij, pakketpunt of een reparatieservice voor de fiets. Door de garage komt ook een openbare passage van de Wegastraat naar de Orionstraat die in de avond afsluitbaar is.

service in de plint

niet zomaar een gebouw  

De parkeergarage voor het nieuwe Eenheidsbureau Politie Den Haag komt in het gebouw waar in het verleden de politieacademie gevestigd zat. Voor veel medewerkers een bekende plek. Het gebouw wordt gekenmerkt door veel daglichtinval, waardoor het een aangename atmosfeer heeft en men zich goed kan oriënteren. De hellingbanen van het parkeermeubel worden in transparante persroosters uitgevoerd om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. De met felsplaten uitgevoerde gevels zijn deels geperforeerd, waardoor de parkeergarage natuurlijk geventileerd kan worden en het zicht naar de omgeving gewaarborgd is.

niet zomaar een gebouw

natuurinclusief en klimaatadaptief  

Het groenoppervlak bevat ca. 60% van de footprint van de parkeergarage. Dit wordt voornamelijk bereikt door een groendak met deels sedumbeplanting en deels struiken en bloemen die de lokale biodiversiteit ondersteunen. In het atrium bij de passage wordt een gevel volledig voorzien van klimplanten die in de volle grond staan en zorgen voor een fijne omgeving voor gebruikers en passanten.

Ter ondersteuning van de ecologie rondom het pand worden verblijfplaatsen geïntegreerd in het ontwerp. In de open gevels, dicht bij het groendak, komen diverse vogelkasten voor kleinere vogels als de zwarte roodstaart en dwergvleermuizen. De inheemse struiken op het dak zijn geschikt voor diverse vlindersoorten.

Het volledige dakvlak is uitgevoerd met retentiekratten die neerslag bufferen en later vertraagd afvoeren. Deze gevulde kratten irrigeren het bovenliggende groendak en zorgen in de zomer voor natuurlijke verkoeling van het gebouw en omgeving.

natuurinclusief en klimaatadaptief

partners

  • opdrachtgever: politie
  • installaties, bouwfysica en brandveiligheid: nelissen ingenieursbureau b.v.
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • bouwkostenmanagement: ingenieursbureau multical
klik om door te gaan