menu sluiten

Westraven 

De revitalisering van kantoorgebouw Westraven in Utrecht moest onder meer de moderne waarden van gebruiker Rijkswaterstaat weerspiegelen: openheid, transparantie, professionaliteit en duurzaamheid. Lang was het gebouw een zware, gesloten en bedompte kolos die op de nominatie stond gesloopt te worden. cepezed blies er nieuw leven in.

  • opdrachtgever(s)
  • rijkstvastgoedbedrijf
  • locatie
  • Utrecht
  • gebruiker(s)
  • Rijkswaterstaat
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
oude situatie | cepezed
nieuwe situatie | jannes linders

Tot op het bot gestript  

De ruim 27.000 m² tellende Westraventoren is tot op het betonskelet gestript en voorzien van vijf enorme vides. Deze brengen veel licht en ruimtelijke beleving. De gevels zijn overwegend van glas en hebben te openen delen, zodat natuurlijke ventilatie mogelijk is. Een tweedehuidfaçade die grotendeels van teflongecoat glasvezeldoek is, voorkomt windhinder en fungeert als zonwering die het uitzicht intact laat. Daarnaast vormt het doek een esthetische component die een sterke horizontale geleding teweeg brengt. Het vernieuwde klimaatsysteem in de toren bestaat voornamelijk uit projectspecifieke klimaatplafonds tussen de betonnen vloerbalken.

Tot op het bot gestript
Rijksvastgoedbedrijf
jannes linders

Transparante overkapping  

Een 23.000m² grote uitbreiding aan de voet van de toren bevat vijf driehoekige kantoorvleugels met uitzicht op het naastgelegen kanaal. Deze zijn aan de basis verbonden door een efficiënte verkeersaorta. De ruimten tussen de vleugels zijn transparant overkapt en aan de kant van de afgeronde punten liggen grote, omsluitende serres. Tussen de serres in ligt rond de toren een groen ingerichte binnentuin.

Transparante overkapping
cepezed
jannes linders

Een keur aan duurzaamheidselementen  

Westraven in Utrecht kent een grote verscheidenheid aan duurzaamheidsaspecten. Naast de genoemde tweedehuidfaçade en klimaatplafonds, is er ook een warmte- en koudeopslag in de grond. In de nieuwbouwvloeren bevindt zich betonkernactivering. Het gebouw is opgedeeld in verschillende klimaatzones en bevat geïntegreerde ontwerpoplossingen die niet alleen esthetisch en functioneel zijn,maar ook sterk materiaalbesparend.

Een keur aan duurzaamheidselementen
jannes linders
Jannes Linders

Flexibel en mobiel werken  

Het hogere kader, de secretaresses en de ICT'ers hebben vaste werkplekken, maar het meeste andere personeel niet. Iedere medewerker heeft kast- en plankruimte voor zijn stukken en documenten en bekijkt per werksessie waar hij of zij gaat zitten. De onderscheiden afdelingen zijn tamelijk begrensd, maar binnen die afdelingen zijn de werkplekken steeds verschillend.

Er is een veelheid van werkstations en inplugpunten om laptops op het netwerk aan te sluiten. Behalve voor bijvoorbeeld het call center dat de voorlichting van Van A naar Beter verzorgt, zijn er nauwelijks nog vaste telefoons en werken alle medewerkers met een mobiele telefoon. Ook kunnen mensen gemakkelijk vanuit huis inloggen op het netwerk.

Flexibel en mobiel werken
jannes linders
Jannes Linders

Natuurlijke en rustige vormgeving  

Veel materialen als glas en roestvast staal zijn toegepast in hun natuurlijke verschijningsvorm. Daarnaast is wit de overheersende kleur. In de serres zijn de vloeren bekleed met hout en de entreestraat is geplaveid met Belgisch hardsteen. De kantoorruimten in zowel de hoog- als laagbouw zijn volgens een kleurenschema van het Belgische bureau Outremer voorzien van vloerbedekking.

Om binnen Westraven eenheid te creëren is het meubilair afkomstig uit een zeer beperkt aantal goed bij elkaar passende lijnen. Ook heeft cepezed zelf specifiek meubilair als koffiepantry’s en wasmeubels voor de toiletgroepen ontworpen.

Natuurlijke en rustige vormgeving
jannes linders
jannes linders

Veelvuldig genomineerd en onderscheiden  

Westraven is veelvuldig genomineerd en onderscheiden voor zowel zijn duurzaamheid als architectuur. Ook hebben diverse kopstukken uit de Nederlandse bouw het project betiteld als een van de best geslaagde van de afgelopen jaren. Voormalig voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman vond: ‘Alles klopt: de ligging, het comfort, het energieverbruik. Aan zo’n project zie je dat kwaliteit loont.’

Veelvuldig genomineerd en onderscheiden
jannes linders

partners

  • opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf
  • interieurontwerp: outremer i.s.m. cepezed
  • landschapsontwerp: wes & partners
  • constructies: abt
  • installaties: sweco
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: bouwcombinatie westraven (bam, ballast nedam, homij, imtech)
  • staalconstructie: nagelhout bakhuizen
  • gevels: aks, oskomera, polyned

prijzen & nominaties

  • Prime property award | 2010
  • Rietveldprijs | 2010
  • Nederlandse bouwprijs | 2009 | gebouwen
  • best tall building award | 2009 | europe
  • Daylight award | 2008
  • BNA Gebouw van het jaar | 2008
  • nationale staalprijs | 2008 | industrial and public-utility buildings
klik om door te gaan