menu sluiten

Busstation Tilburg 

Net naast het treinstation van Tilburg vind je het nieuwe busstation. Het ontwerp van cepezed is geheel gericht op reizigerscomfort en een overzichtelijke verkeersafwikkeling. Bovendien is het een 0-op-de-meter-project: het wekt evenveel energie op als dat het verbruikt. Het nieuwe busstation is deel van het gemoderniseerde OV-knooppunt Tilburg als geheel. cepezed ontwierp daarvoor ook alle andere onderdelen.

  • opdrachtgever(s)
  • Gemeente Tilburg
  • locatie
  • Tilburg
  • gebruiker(s)
  • publiek
  • expertise(s)
  • cepezed
lucas van der wee | cepezed

Minimalistisch en groen  

De basis van het busstation is een reeks ranke kolommenparen. Hierop is een stalen luifelstructuur aangebracht, die is bespannen met ETFE-folie. Het bouwwerk vormt een langgerekt driehoekig circuit met de opstelplaatsen voor de bussen langs de buitenrand. Het hart van het circuit is open. Hierin zijn groenplantsoenen opgenomen met daaromheen een zitrand voor de reizigers.

Aan de brede kop staat in het hart van de omloop een paviljoen. Hierin bevinden zich een personeelsruimte voor de buschauffeurs, een OV-servicepunt en een commerciële ruimte met aangrenzend een verhoogd terras.

Minimalistisch en groen
lucas van der wee | cepezed

Overdekking van de perrons  

De riante luifel overdekt de volledige perrons en een deel van de bussen. Reizigers kunnen zo altijd beschut in- en uitstappen.

Overdag filtert de luifel het zonlicht, terwijl het in de donkere uren één groot ruimtelijk verlichtingselement vormt. Dit draagt sterk bij aan het gevoel van veiligheid. Bovenop de luifel ligt 250 m² aan zonnepanelen.

Overdekking van de perrons
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Integratie in de constructie  

Er is veel aandacht besteed aan een integrale, elementaire opzet, materialisatie en detaillering. Zo bevatten de kolommen zowel de regenpijpen als de elektrische bekabeling. De digitale informatieborden zijn volledig blind aan de kolommen bevestigd. Ook zijn de SOS-melder en intercom in één van de kolommen geïntegreerd.

Integratie in de constructie
lucas van der wee | cepezed

Functionaliteit van de luifel  

Een stalen zetwerk vormt de centrale dragende ligger van de luifel en functioneert tegelijk als watergoot. De drainagegaten hierin zijn benut voor het opspannen van het ETFE-folie. Het paviljoengebouw draagt bij aan de stabiliteit van de luifel.

Iedere veertien meter zijn bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen. Deze reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Op die manier is er altijd voldoende verlichting, terwijl het energieverbruik minimaal is.

Functionaliteit van de luifel
lucas van der wee | cepezed
cepezed

partners

  • opdrachtgever: gemeente tilburg
  • stedenbouwkundig ontwerp: atelier quadrat
  • lichtontwerp: atelier lek
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • installaties, bouwfysica & duurzaamheid: nelissen ingenieursbureau
  • hoofdaannemer: bam infra
  • staalconstructie: buiting staalbouw
  • e&w-installateur: hoppenbouwers techniek
  • etfe-dak: buitink technology

prijzen & nominaties

  • dak van het jaar | 2019
klik om door te gaan