menu sluiten

Fietsenstallingen station Tilburg

bekijk

Fietsenstallingen station Tilburg 

“De fietsenstalling aan de Zuidzijde is een blikvanger in de transformatie van de spoorzone in Tilburg”, aldus wethouder Bas van der Pol. Voor station Tilburg ontwierp cepezed twee fietsenstallingen; één aan iedere kant van het spoor, samen voor in totaal ruim 7.000 fietsen. De stallingen zijn onderdeel van de totaalmodernisatie van het OV-knooppunt Tilburg, waar ook het busstation van Tilburg en de restauratie en uitbreiding van het rijksmonumentale stationsgebouw deel van zijn.

  • opdrachtgever(s)
  • Gemeente Tilburg
  • locatie
  • Tilburg
  • gebruiker(s)
  • publiek
  • discipline(s)
  • cepezed
lucas van der wee | cepezed

gebruikersgemak  

Dankzij de hoogwaardige, maar robuuste materialen en aandacht voor details hebben de stallingen de geuzennaam 'fietshotel' gekregen. Ze worden permanent bewaakt en de eerste 24 uur kun je je fiets er gratis parkeren.

De Zuidstalling is de eerste fietsenstalling in Brabant waar reizigers gebruik kunnen maken van de nieuwe automatische in- en uitcheckzone. Via een scherm kunnen reizigers met hun OV-chipkaart in- of uitchecken. Voor abonnementhouders met een fietstag aan hun fiets gaat het nog eenvoudiger. De poortjes herkennen de tag, zodat reizigers de OV-pas op zak kunnen houden.

gebruikersgemak
lucas van der wee | cepezed

energiezuinig  

De fietsenstallingen zijn energiezuinig. Enerzijds door het ontwerp, anderzijds door energiebesparende maatregelen.

Het glazen ontwerp van beide stallingen is uitnodigend, zorgt voor veel natuurlijke lichtinval en ventileert natuurlijk dankzij de gepotdekselde gevel. Hierdoor zijn minder energieverbruikende installaties nodig.

De energiezuinige LED-verlichting die wel benodigd is, wordt effectief en efficiënt ingezet. Er brandt alleen volop licht als er gebruikers aanwezig zijn. ’s Avonds lichten de stallingen gedeeltelijk op, wat bijdraagt aan een veilige omgeving.

energiezuinig
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

ingepast in omgeving  

De fietsenstallingen zijn zorgvuldig ingepast in hun omgeving. De hoogte is daarbij afgestemd op de al aanwezige bebouwing onder het iconische ‘kroepoekdak’ van het station.

De daken van de stallingen zijn bedekt met sedum. Dit zorgt voor natuurlijke koeling in de zomer en warmtebehoud in de winter. Het tevens goed voor de biodiversiteit in de Tilburgse spoorzone, omdat het aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Het sedumdak zorgt tevens voor een vertraagde waterafvoer, wat bijdraagt aan de waterhuishouding van het gebied.

De gevelconstructie bestaat uit zwarte staalprofielen met geïntegreerde regenpijpen. Gepotdekselde glaspanelen zorgen voor natuurlijke ventilatie. De onderzijde van de gevel is van beton. Dat past bij het oorspronkelijke ontwerp en vormt tegelijk de aanrijdbeveiliging.

ingepast in omgeving
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

monumentale karakter  

De nieuwbouw van de fietsenstallingen gaat evenwichtig om met het monumentale karakter van de bestaande bouw.

Zo heeft het verhoogde perron, gedragen door de iconische V-pilaren, een hernieuwde functie gekregen. Het voormalige postperron is getransformeerd tot een vide, waarop honderden fietsen kunnen worden gestald. Van de monumentale trap naar het voormalige postperron is een oplopende tuin gemaakt.

monumentale karakter
lucas van der wee | cepezed

“Na de vernieuwing van het station en de opening van de stalling aan de noordkant is dit opnieuw een mooi hoogtepunt.”
- Magdalena Piowtrowska (regiodirecteur NS)

"De nieuwe fietsenstalling is een blikvanger in de transformatie van de spoorzone in Tilburg. Ov-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van en naar Tilburg met de trein voor iedereen weer wat comfortabeler. Hiermee stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan. En dragen we zo bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. Het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden.”
- Bas van der Pol (wethouder Tilburg)

“Het is prachtig hoe we voor Tilburg een nieuw en modern gebouw hebben ontworpen, dat toch helemaal in de geest van de oorspronkelijke architect Koen van der Gaast is. Een mooi resultaat van de samenwerking met cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer.”
- Dimitri Kruik (regiodirecteur ProRail)

lucas van der wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: gemeente tilburg
  • interieurontwerp: nvt
  • stedenbouwkundig ontwerp: atelier quadrat
  • constructies: rhdhv
  • installaties, bouwfysica & brandveiligheid: rhdhv
  • hoofdaannemer: dura vermeer
  • staalconstructie: berselaar
  • gevels: scheuten