menu sluiten

stationsgebied tilburg

bekijk

stationsgebied tilburg 

Het station in Tilburg heeft dankzij ingrepen van cepezed een spilfunctie in de stad gekregen. Door een tunnel is het station van twee kanten bereikbaar geworden die de noord- en zuidzijde van de stad met elkaar verbindt. Aan beide kanten zijn er ruime, moderne fietsenstallingen ingepast in het oorspronkelijke ontwerp van het stationsgebouw. Ook is er een vernieuwd busstation gekomen. Het stationsgebied in Tilburg heeft door al deze vernieuwingen het afgelopen decennium een flinke metamorfose ondergaan.

  • opdrachtgever(s)
  • gemeente tilburg
  • locatie
  • Tilburg
  • gebruiker(s)
  • publiek
  • discipline(s)
  • cepezed

ov-knooppunt tilburg  

Het stationsgebouw in Tilburg was al jaren onoverzichtelijk en onvoldoende ingericht op de toegenomen hoeveelheid bus- en treinreizigers. cepezed ontwierp het vernieuwingsplan met onder meer een nieuwe tunnel en een uitbreiding van het treinstation met een extra perron.

ov-knooppunt tilburg
lucas van der wee | cepezed

busstation tilburg  

Net naast het treinstation van Tilburg vind je het nieuwe busstation. Het ontwerp van cepezed is geheel gericht op reizigerscomfort en een overzichtelijke verkeersafwikkeling. Bovendien is het een 0-op-de-meter-project: het wekt evenveel energie op als dat het verbruikt.

busstation tilburg
lucas van der wee | cepezed

fietsenstalling tilburg  

“De fietsenstalling aan de Zuidzijde is een blikvanger in de transformatie van de spoorzone in Tilburg”, aldus wethouder Bas van der Pol. Voor station Tilburg ontwierp cepezed twee fietsenstallingen; één aan iedere kant van het spoor, samen voor in totaal ruim 7.000 fietsen.

fietsenstalling tilburg
lucas van der wee | cepezed

partners

  • stationsgebouw, busstation, fietsenstallingen
  • opdrachtgever: gemeente tilburg
  • urban design: atelier quadrat
  • specialisaties: divers (zie projectpagina)

prijzen & nominaties

  • dak van het jaar | 2019 | busstation