menu sluiten

De Resident 

In dit grote complex naast Den Haag Centraal zijn de ministeries van VWS en SZW gevestigd. De gebouwen Helicon en Castalia, in de jaren negentig ontworpen door Soeters van Eldonk en de Amerikaanse architect Michael Graves, waren aan modernisering toe. cepezed coördineerde het hele project en ontwierp het atrium.

  • opdrachtgever(s)
  • rijksvastgoedbedrijf
  • locatie
  • den haag
  • gebruiker(s)
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en ministerie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW)
  • expertise(s)
  • cepezed
oude situatie | ronald schleurholts

Modernisering De Resident Den Haag  

De modernisering paste in een beweging van de rijksoverheid naar moderne werk(plek)concepten waarin ontmoeting, interactie en flexibiliteit centraal staan.

Een consortium bestaand uit cepezed (ontwerp atrium en algehele coördinatie), Hofman Dujardin Architects (ontwerp kantoorinterieur) en ingenieursbureau Antea Group (adviseur installaties, constructies en brandveiligheid) maakte het ontwerp voor de modernisering.

Modernisering De Resident Den Haag
lucas van der wee | cepezed

Van buitenruimte naar atrium  

De buitenruimte tussen de gebouwen Helicon en Castalia, het huidige Parnassusplein, heeft een overkapping gekregen. Het is nu het gezamenlijke, semi-openbare entreeatrium voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Van buitenruimte naar atrium
cepezed

Het atrium van De Resident  

Het ruim zeventig meter lange en twintig meter hoge atrium is geconstrueerd uit grote stalen portalen met daarop een glazen dak. Aan de koppen staan transparante gevels, voorzien van vijf meter hoge taatsdeuren die ook fungeren als signage-elementen.

De samengestelde portaalprofielen hebben een diepte van maar liefst een meter en zijn in wit bekleed met stalen zetwerk en doekbespanning. Zij functioneren zo als coulissen die bij een zichtlijn overlangs voor een unieke sfeer zorgen, maar bij een zichtlijn overhoeks goed zicht bieden op de oorspronkelijke bouw.

Het atrium van De Resident
léon van woerkom | cepezed

Een 'meubel' van veertig meter lang  

Beeldbepalend in het atrium is het grote ‘meubel’ van bijna veertig meter lang en vijf meter breed. Deze constructie organiseert de verkeersstromen naar en tussen de twee torens alsmede de beveiligingszonering. Het heeft een staalconstructie bekleed met composiet en bevat onder meer een glazen portiersloge en lift. Het dek is bekleed met hout en draagt drie grote bomen.

Een 'meubel' van veertig meter lang
cepezed | leon van woerkom
cepezed | Léon van Woerkom

Verschillende manieren van werken  

De herinrichting van de kantoortorens heeft verschillende manieren van werken mogelijk gemaakt. Op de onderste lagen zijn functies met een algemeen rijkskarakter gerealiseerd: ontmoetingsplekken, aanlandplekken, vergaderruimten, een opleidingscentrum, bibliotheek, grand café en een restaurant.

De verdiepingen daarboven zijn getransformeerd van cellenkantoren naar een meer open kantooromgeving met ruime werkvelden: op verschillende posities bevinden zich concentratie- en overlegplekken. Ook heeft iedere verdieping een eigen huiskamer gekregen.

Verschillende manieren van werken
matthijs van rhoon

partners

  • opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf
  • interieurontwerp: hofmandujardin
  • constructies, installaties, bouwfysica & duurzaamheid: antea group
  • hoofdaannemer: heijmans
  • staalconstructie: nelissen van gerwen
  • gevels: aks bouw

prijzen & nominaties

  • European award for steel structures | 2017
klik om door te gaan