menu sluiten

sonja draskovic, architect 

Sonja werkt sinds 2022 bij cepezed. Ze is een veelzijdige architect gedreven door nieuwsgierigheid en heeft dan ook een brede interesse binnen de architectuur.

Lucas van der Wee

Na haar studie architectuur aan de University of Edinburgh studeerde Sonja cum laude af voor haar master architectuur aan de TU Delft. Haar afstudeerproject, ‘Hybrid Morphologies: An Interdisciplinary Model for Waterfront Architecture. The Case of Zwijndrecht’, werd genomineerd voor Archiprix 2022. Sonja deed voor zij in dienst trad bij cepezed praktijkervaring op bij Una Studio in Hamburg en bij architectenbureaus in Wenen en Novi Sad.

Sonja vindt het hele ontwerpproces interessant, van schets tot detail, van het benoemen van de gebruikerswensen en de eerste conceptuele ideeën tot de materiaalkeuze. Communicatie ziet zij als een belangrijk aspect van architectuur, met de opdrachtgever en gebruiker net zo goed als binnen een projectteam, of met collega’s onderling. De schat aan kennis binnen cepezed inspireert Sonja en sterkt haar geloof dat verandering - naar een meer duurzame en humane architectuur en samenleving - mogelijk is. Het multidisciplinaire karakter van cepezed spreekt haar enorm aan. Zij is een pleitbezorger van multidisciplinaire ontwerpteams en multidisciplinair onderwijs. Voor de TU Delft werkt zij in een team aan een boek over dit onderwerp.

Bij cepezed werkt Sonja aan Kustwacht Den Helder, Eenheidsbureau Den Haag en Zorgcentrum PI Haaglanden. Daarnaast zet zij zich met veel enthousiasme in voor kennisbevordering. Zo is zij een van de organisatoren van de Green Week 2022, toen elke dag van de week begon met een gastlezing over steeds een verschillend aspect van duurzaamheid.