Links klein
Engels Mail
Rechts klein

cepezedinterieur rondt eerste opdracht af

Het eerder dit jaar in het leven geroepen cepezedinterieur heeft zijn eerste opdracht afgerond: de transformatie van een particulier woonhuis. De opdracht gold in eerste instantie alleen het interieur, maar is later uitgebreid naar de architectuur van het pand in samenwerking met cepezed. Het project is momenteel in uitvoering, de oplevering is voorzien in maart van het nieuwe jaar.

Het tweelaagse, vierkante woonhuis stamt uit de eerste helft van de 1970’er jaren. Met een overstekend, piramidevormig pannendak boven lichtgetinte betonsteen was het vanbuiten nauwelijks interessant.  Vanbinnen had het echter grote potentie. De locatie, met een enorme tuin middenin Randstedelijk gebied, was bovendien prachtig.

De indeling van de woning, oorspronkelijk ook goeddeels gerealiseerd in betonsteen, is geheel herzien. De benedenverdieping kent drie constructieve beuken parallel aan de straat. In de voorste hiervan zijn naast de garage de entree en de gastenkamers met bijbehorende badkamer ondergebracht. De middenzone bevat de bibliotheek en werkruimten van de bewoners. De achterste strook is met een bijna volledig glazen gevel helemaal gericht op de tuin en bevat het zitgedeelte, de eethoek en de keuken. Aanvullend op drie reeds bestaande vides op de benedenverdieping is het zitgedeelte voorzien van een extra vrije hoogte tot direct onder het dakvlak.

De bovenverdieping heeft eveneens een geheel nieuwe indeling gekregen. Centraal onder de punt van het piramidedak ligt de master bedroom. Deze staat in open verbinding met een aangrenzende, royaal gedimensioneerde inloopkast en is voorzien van een brede schuifpui naar de dakpatio aan de tuinzijde. Aan de straatzijde grenst de slaapkamer direct aan een blok sanitaire voorzieningen met een badkamer en toilet. De berging en technische ruimte zijn geplaatst richting de hoeken van het piramidedak die niet als vide in gebruik zijn.

Het hele interieur is uitgevoerd in een beperkt en bescheiden materialenpalet. De vloeren van de leefruimten en badkamer, maar ook van het buitenterras binnen de gebouwcontour, bestaan uit donkere stroken ceramische tegels in wildverband gelegd; alleen de slaapkamer en inloopkast zijn voorzien van een houten parketvloer. De wanden zijn afgewerkt in gladde witte stuc. Voor de inloopkast, bedwand, badkamer, bibliotheek en keuken zijn alle strak en abstract vormgegeven maatmeubelen ontworpen, uitgevoerd in wit hoogglans spuitwerk, Corian en eikenfineer. Het lichtplan met sfeer- en functionele verlichting kent veel inbouwarmaturen. cepezedinterieur heeft verder een nader adviserende rol vervuld betreft de losse inrichting, stoffering en kunst.

In de schil is daarnaast een aantal basale maar sterk beeldbepalende ingrepen gedaan. Het dakoverstek is verwijderd en rondom het volume is een strakke, verticaal gelede huid van zink aangebracht, die het geheel een even krachtige als terughoudende uitstraling geeft. De bestaande raampartij aan de voorzijde is aangepast op de ritmiek en verhoudingen van het nieuwe gevelbeeld. Voor een strakke, eenduidige aanblik zijn van de oorspronkelijke patiosparing in het dakvlak achter ook de schuin weglopende zijden rechtgetrokken. De bestaande, grof gedimensioneerde en ongunstig geplaatste daglichtopeningen in het dak zijn vervangen door smalle, verfijnd gedetailleerde glasstroken op strategische posities.

 

Links klein
Rechts klein