vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

nieuw stadionconcept cepezed en imd

cepezed en ingenieursbureau IMd hebben samen een nieuw concept voor de bouw van voetbalstadions ontwikkeld. Het eigenlijke stadion en het dak daarboven zijn daarin constructief ontkoppeld. Met een eigen draagconstructie bouwt men eerst het dak, waarna de ruimte daaronder uiteenlopende invullingen, waaronder dus een stadion kan krijgen. De constructieve knip tussen dak en stadion leidt tot kostenbesparingen van zo'n 25 procent ten opzichte van de traditionele manier van bouwen. Wanneer de tribune geen dak hoeft te dragen, is deze immers ook weer een stuk eenvoudiger te construeren. Het concept vormt zo een zeer reëel alternatief voor traditionele stadionplannen als die voor de Rotterdamse Kuip, die tot nu toe steeds sneuvelden op de kosten.

De aanpak biedt bovendien een hoge mate aan flexibiliteit omdat de bebouwing en functies onder het dak door de tijd heen gemakkelijk te wijzigen zijn. Ook bestaande stadions, sport- en festivalterreinen zijn gemakkelijk te overdekken. Er bestaat zo een ruim arsenaal aan mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld de toepassing van demontabele tribunesystemen die in uiterlijk, veiligheid en comfort niets onderdoen voor vaste tribunes, maar wel veel meer gebruikspotentie bieden.

De dakconstructie bestaat geheel uit staal. Een grid van buizen vormt het eigenlijke dak. Een randbalkconstructie rondom vangt alle krachten hierop op. Het geheel rust op een combinatie van rechte buiskolommen en samengestelde w-kolommen. De bedekking van het dak bestaat uit lichte kunststof elementen. Naar behoefte zijn delen ook open te laten en later eventueel alsnog af te dekken.

Verdere uitwerking en verfijning van het concept gebeurt op dit moment in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Bekijk hier een animatie van het concept. 

vorige pagina
volgende pagina