vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

nederlandse vertegenwoordiging in brussel geopend

Koningin Beatrix heeft vorige week officieel het nieuwe onderkomen van de Nederlandse ambassade en permanente EU-vertegenwoordiging in Brussel geopend. De gezamenlijk ruim 8.000 m2 tellende gezantschappen in een bestaand gebouw uit de jaren zeventig zijn ontworpen door cepezed in samenwerking met de kunst- en interieuradviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na lange tijd in de stadsperiferie te hebben geresideerd, zijn de vertegenwoordigingen nu gevestigd in centrum van Brussel, op een strategische plaats in het politieke en diplomatieke hart van België en Europa. Het hernieuwde gebouw is helemaal gericht op duurzaamheid en een hoogwaardige uitstraling, waarbij Nederlands design, Nederlandse producten en Nederlandse kunst een grote rol spelen.

Het gebouw telt negen verdiepingen plus twee ondergrondse lagen grotendeels bestemd voor parkeren en kreeg enige jaren terug nog nieuwe gevels. cepezed heeft nu ook de sfeer en indeling helemaal omgevormd.

De bestaande entree is aanzienlijk uitgebreid en voorzien van een dubbele hoogte. In de begane grond is een vide aangebracht die de etage met de daaronder gelegen verdieping verbindt. Zo is een grote, multifunctionele ruimte gecreëerd waarin het bedrijfsrestaurant is ondergebracht en waarin tevens een lichte, transparante wintertuin grenzend aan de achtergelegen parktuin is gerealiseerd.

De kantoorruimten zijn op de verdiepingen langs de gevels gesitueerd. De zones tussen de kantoorstroken zijn steeds ingericht met combinaties van bijvoorbeeld kopieerunits, vergaderruimten, pantry's, informele plekken of leestafels. Deze zijn per verdieping steeds anders vormgegeven, zodat iedere etage een duidelijk eigen identiteit heeft.

De binnenwanden langs de gangen zijn transparant, terwijl de scheidingen tussen de kantoren bestaan uit geperforeerd staal met panelen voor akoestische demping, aan twee zijden geflankeerd worden door transparante passtukken. Het tapijtpatroon verleent de relatief smalle gangen een sterke optische verbreding.

Het verdere programma bestaat onder meer uit vip-lounges, vip-rooms en een vip-lunchroom, archiefruimten met extra hoge eisen en een vergadercentrum met een tafel waaraan niet minder dan 44 mensen tegelijk kunnen vergaderen.

De missies zijn grotendeels ingericht met meubilair ontworpen door Nederlandse ontwerpers en kunst van Nederlandse kunstenaars. De inrichting is flexibel en kan gemakkelijk gewijzigd worden. De zonwering neemt wel hinderlijke schittering weg, maar geen daglicht. Voor de toiletspoelingen heeft het pand een grijs watercircuit.

vorige pagina
volgende pagina