menu sluiten

ArsenaalDelft is na vier eeuwen echt onderdeel van de stad

lucas van der wee | cepezed

Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft gisterenavond ArsenaalDelft geopend. cepezed was nauw betrokken bij de zorgvuldige transformatie van dit rijksmonumentale complex naar een hotel, expositieruimte en restaurant. Het eeuwenoude wapenarsenaal, dat de afgelopen decennia onderdak bood aan het Legermuseum, ligt er nu weer pico bello bij. Twee gracieuze nieuwe voetgangersbruggen verbinden ArsenaalDelft met de stad.

ministerie van oorlog
Van 1602 tot 2013 was het wapens wat de klok sloeg in ArsenaalDelft. Zo ver gaat de geschiedenis van dit complex namelijk terug. Eeuwenlang dienden de gebouwen als munitiedepot en pakhuis. In 1948 huisveste het Nederlandse ministerie van Oorlog zich er. Tussen 1989 en 2013 kreeg de locatie met het Legermuseum een publieke functie, al bleef het met de toegang over een smalle kade een eiland in de stad. In 2015 kocht Driestar BV de panden aan en ontwikkelde het rijksmonument samen met cepezedprojects tot een expositieruimte, restaurant en hotel. Inmiddels hebben Expo Arsenaal, Loetje en Hotel Arsenaal van Westcord hun intrek genomen in dit beeldbepalende complex.

restauratie
De transformatie van ArsenaalDelft was een uitdaging. Het betreft een rijksmonument met een rijke historie, waaraan sinds 1981 weinig onderhoud was gepleegd. De drie jaar die de bestemmingsplanwijzing duurde, besteedde cepezed alvast aan de restauratie van het casco. Onder meer houtrot, afbladderend stucwerk, achterstallig schilderwerk, daken en goten werden aangepakt. Het inpassen van de nieuwe functies ging in 2017 van start met het maken van een 3D-laserscan. Wat niet te zien was op bestaande tekeningen werd met die scan meteen duidelijk: de vloeren en muren van de binnenruimtes waren schots en scheef, op zich niet verwonderlijk voor een vierhonderd jaar oud gebouw.

harmonie in contrast
Het was een heel gepuzzel om de nieuwe functies in te passen. Vanwege de monumentstatus moeten ingrepen reversibel zijn en mag niet getornd worden aan de constructie. Ingrepen zijn beperkt tot het noodzakelijke en met zorg uitgevoerd. Zo zijn dichtgemetselde ramen en doorgangen weer opengemaakt waar dat voor de nieuwe functie noodzakelijk was. Bestaande constructie-elementen en daglichtopeningen bepaalden in grote mate de positie van de 63 hotelkamers: alleen waar de constructie het toeliet, kon een schacht gemaakt worden voor de installaties.
Nieuwe toevoegingen zijn modern, zodat de ingreep duidelijk zichtbaar is – waarbij door cepezed wel is gezocht naar harmonie in dat contrast. De sanitaire units van de hotelkamers zijn ontworpen als losse prefab-doosjes. De binnenplaats van het gebouw uit 1602 kreeg een glazen overkapping voor extra restaurantoppervlak en een betere beleving van de binnenplaats. De drie nieuwe gebruikers verzorgden zelf de afwerking en styling van de interieurs. Als straks het taps toelopende, drijvende terras voor de kade bij Loetje ligt, is het echt helemaal af – de rechte pontons die hier nu liggen zijn een tijdelijke oplossing. Maar borrelen, dineren en overnachten kun je er dus al wel.

waardering van burgemeester
‘De oude grandeur van het voormalig armamentarium is weer helemaal terug in de stad’, zei burgemeester Marja van Bijsterveldt gisteren in haar speech. Zij vindt het ‘schitterend om te zien wat hier de afgelopen jaren is gebeurd’ en memoreert het enthousiasme waarmee Driestar en cepezed aan het project begonnen. ‘U zag wat er mogelijk was. U zag de potentie van dit historische gebouw. U gaf dit deel van de historische binnenstad een enorme impuls.’ Van Bijsterveldt waardeerde de inzet van cepezed en wees speciaal op de twee nieuwe bruggen, die het arsenaal volgens haar niet alleen verbinden met de omliggende grachten, maar ook een ‘symbolische overbrugging’ zijn en een ‘handreiking naar de stad’.

expertises
ArsenaalDelft ademt de veelzijdigheid van architectenbureau cepezed, dat aparte afdelingen heeft voor projectontwikkeling, interieurontwerp en bouwcoördinatie. Deze expertises vulden elkaar hier naadloos aan. cepezedprojects was betrokken bij de aankoop, de vergunnings- en bestemmingsprocedures en de zoektocht exploitanten. cepezed richtte het casco opnieuw in en ontwierp de bruggen, cepezedbouwteam begeleidde en uitvoering en blijft betrokken in de beheerfase.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000