menu sluiten

Menno Rubbens uitgeroepen tot Circular Hero

lucas van der wee | cepezed

Menno Rubbens van cepezedprojects is bij aanvang van de Week van de Circulaire Economie uitgeroepen tot Circular Hero. “Omdat hij niet anders zou kúnnen dan circulair bouwen, zelfs al zou hij dat wíllen,” aldus de jury van de Circular Awards 2022, die unaniem van oordeel was dat hij deze award meer dan verdient. “Het is een mooie erkenning voor de manier hoe wij bij cepezed al 45 jaar projecten realiseren’, aldus Rubbens die werd overvallen met deze eervolle prijs.

netwerker en doener
Menno Rubbens (1966) ontvangt deze persoonlijke award voor zijn jarenlange inzet voor het streven naar een circulaire economie. Hij is een bevlogen ondernemer, adviseur en vooral een ‘doener’.
Als ondernemer neemt hij bij een ongewoon -maar in zijn ogen- goed circulair idee ook zelf risico. Een goed voorbeeld daarvan is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, dat tegenwoordig te boek staat als hét circulaire voorbeeldproject. Met de verplaatsing van dit gebouw wordt 2.000 ton CO2 bespaard. Rubbens bracht de juiste partijen bijeen én nam zelf ook risicodragend deel aan het project met zijn bedrijf.
Rubbens is lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en was als stimulerend adviseur betrokken bij circulaire projecten, zoals bij The Green House in Utrecht. Met name over de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam geeft Menno Rubbens vele lezingen in binnen- en buitenland.

invloed op bouwproces
“Al in 2000, voordat we het over de circulaire economie hadden, ging Menno Rubbens van het lineaire pad af. Met de visie dat er een grote noodzaak is om meer invloed te hebben aan het begin van het bouwproces richtte hij het bedrijf cepezedprojects op”, beschrijft het juryrapport. Als projectleider bij cepezed leverde Rubbens eind jaren ’90 zo’n 20 distributiecentra op voor de PTT volgens de prefab-filosofie van het architectenbureau. Zijn interesse in seriematig bedrijfsgebouwen van hoogwaardige kwaliteit volgens een prefabmethode realiseren én dat commercieel verder brengen, leidde tot de oprichting van zijn bedrijf.
“Met zijn kennis en ervaring neemt hij de schotten weg tussen de projectontwikkelaar, architect en bouwer. Hij is in staat om circulaire concepten niet alleen te initiëren en uit te tekenen, maar ook in de praktijk te materialiseren. Hij is behulpzaam in het meedenken en kijkt breder dan zijn eigen bedrijf. Dit altijd met een grote inzet”, aldus de juryleden.

visie op circulaire economie
Gevraagd naar zijn visie op de transitie van lineaire economie (waarbij grondstoffen na consumptie afval worden) naar een circulaire economie zegt hij: “De systeemverandering die nodig is, is dat je terug moet naar alle duurzaamheid in het ontwerp te stoppen. Dus je moet in je ontwerp al nadenken over losmaakbaarheid, over circulariteit en over biobased materialen. Daarmee wordt elk project dat je morgen maakt al veel circulairder dan die van gisteren.”
Tel daarbij op: materiaalefficiency, logica, omgevingsbewustzijn, gebruikersvriendelijkheid en de drang ‘net even anders’ te doen en met innovatieve oplossingen te komen. Dit beschrijft hoe Menno Rubbens, zijn cepezedprojects en cepezed al decennialang werken.

jury circular hero
De jury van de Circular Hero 2022 bestaat uit: Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht / Utrecht Sustainability Institute, juryvoorzitter), Jan van Ginkel (concerndirecteur / loco-provinciesecretaris provincie ZH / IPO), Glimina Chakor (wethouder gemeente Groningen / VNG), Meindert Smallenbroek (algemeen directeur Unie van Waterschappen) en Karin van IJsselmuide (manager Maatschappelijke Programma’s, NEVI).

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000