menu sluiten

oké

cepezed

In een commercial voor Duyvis uit 1988 stempelt kwaliteitsman Van Vleuten tot in de kleine uurtjes het keurmerk Oké op een eindeloze reeks pinda’s, gecontroleerd op kleur, grootte, glans en ‘natuurlijk ook op smaak’. Zijn leidinggevende wijst hem er mild op dat mensen die stempels misschien wel onsmakelijk vinden. Tagline: een pinda van Duyvis is altijd Oké. In plaats van op de pinda’s zelf staat het keurmerk Oké tot op de dag van vandaag op de verpakking.

Met de verandering van processen binnen bouwprojecten worden Oké-stempels steeds belangrijker. De geformaliseerde verificatie en validatie van de output gaat een steeds belangrijker deel van de werkzaamheden voor adviseurs en aannemers vormen. Zelfs bij aanmelding voor selectie is het al van steeds groter belang een vinkje te kunnen zetten bij zekere geformaliseerde standaarden.

Ongeacht de inhoud of implementatie kan dit tot bijzondere taferelen leiden. Zo werd ons bureau vorig jaar na preselectie alsnog uit een aanbesteding van de rijksoverheid gegooid omdat ons – tot dan toe bewust gekozen - een vinkje voor ISO9001 ontbrak. Ironie is dat het in dit geval ging om de beperkte aanpassing van een zeer grootschalig, complex gebouw dat we in voorgaande jaren zelf van schets tot integrale detaillering hadden ontworpen. Nu waren we ineens niet goed genoeg meer om – vrijwel letterlijk – de keuken te verbouwen.

Voor de toekomst hebben we toch maar direct de certificaten ISO 9001 en 14001 behaald. Zo’n geformaliseerde kwaliteitstool blijkt al snel zo waardevol is als je hem zelf maakt. Je kunt volledig voldoen aan de eisen en toch een hol document in handen hebben. Je kunt het systeem ook toepassen om daadwerkelijk tot betere en meer efficiënte processen te komen. Waken moet je ervoor dat de ‘red tape’ van de vinkjes de kwaliteit volledig beknot en frustreert. Met andere woorden: dat het keurmerk Oké alleen maar een kwestie van verpakking is. Van Vleuten tegen zijn meerdere: ‘Weet u dat ik ze mét stempel eigenlijk lekkerder vind?

Ronald Schleurholts, directeur-architect cepezed, Delft

Cobouw, 16 april 2015

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000