cepezed en Arcadis renoveren het CIV-kantoor van Rijkswaterstaat in Delft. Het is een gebouw naar ons hart, met een heldere, open structuur en verfijnde detaillering. In grote lijnen omvat de renovatie het updaten van het interieur en de ruimtelijke indeling, het verduurzamen van het gebouw en het vergroenen van de buitenruimtes.
matrixborden
Het kantoorgebouw van de Centrale Informatievoorziening (CIV) in Delft is een ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten uit 1998. Rijkswaterstaat draagt hier zorg voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van informatie - van de industriële automatisering bij bruggen, tunnels en rijkswegen tot aan de kantoorautomatisering. Dit houdt in dat er individuele werkplekken nodig zijn, vergaderzalen, en ruimtes om ideeën te ontwikkelen. Maar ook ruimtes om bijvoorbeeld matrixborden te testen, serverruimtes, en een security operation centre voor de beveiliging van systemen. In het nu nog vrij amorfe geheel zijn deze functies straks goed herkenbaar.
trots
De kantoren passen niet meer bij de huidige en toekomstige manier van werken. We stellen verbeteringen voor aangaande het binnenklimaat en de routing. We creëren meer zichtlijnen, voor prettige plekken waar je collega’s kunt tegenkomen, en benadrukken het bijzondere werk van de CIV. Op die manier voegen we een zachte waarde toe: trots. Dit is tenslotte het kloppend hart van de Nederlandse infrastructuur. De begane grond biedt straks bijvoorbeeld zicht op wat er in de testruimtes gebeurt en het midden van de werkverdiepingen wordt een expliciete strook met speciale ruimtes gericht op het werkproces.
samenhang
De visie van cepezed en Arcadis verbindt de entree, het ontmoetingsgebied op de eerste verdieping, en de lichte, acht verdiepingen hoge hal vanzelfsprekender met elkaar en de rest van het gebouw dan nu het geval is. De hal verandert van een verkeersruimte in een verblijfsplek. De samenhang op de eerste verdieping verbetert door het zuidelijke dakterras grotendeels bij de binnenruimte te trekken, wat de overgebleven terrasruimte beter beschut. Met deze ingreep zijn het restaurant en zitgebied geen doodlopend einde meer, maar verbonden met de hal en de vergadervleugel - we zetten in op een bruisend en divers rijksontmoetingsplein. Het andere terras wordt vergroend.
operationeel blijven? circulair renoveren!
Een belangrijke eis van Rijkswaterstaat is dat de CIV tijdens de renovatie in bedrijf blijft. De ingrepen die cepezed en Arcadis voorstellen vergemakkelijken dit. We zorgen voor tijdelijke voorzieningen die de functionaliteit van het gebouw waarborgen, zoals alternatieven voor horecavoorzieningen of werkplekken. En door op de werkverdiepingen materiaal uit het gebouw zelf te hergebruiken, verloopt de bouw extra snel.
cepezed & arcadis
cepezed is verantwoordelijk voor het ontwerp. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis voor zowel de proactieve kostenbeheersing en continuïteit van de CIV tijdens de bouw, als de constructie, duurzaamheid, het installatieadvies en het landschapsontwerp. Stefan Andringa van Arcadis: “Waar expertises samenkomen, ontstaat iets bijzonders. Met slimme fasering, gebruiksvriendelijke afscherming en betrokkenheid zorgen we voor een prettige werkomgeving gedurende het gehele proces. Onze collega’s staan te popelen om hieraan te beginnen. Samen met cepezed maken we hier een prachtgebouw van, juist ook omdat de expertises van beiden bedrijven naadloos op elkaar aansluiten.”
renovatie rijkswaterstaat delft
