menu sluiten

ivan avdić, bouwkundig ingenieur 

Ivan werkt sinds januari 2022 bij cepezed. Al tijdens zijn studie aan de TU Delft richtte hij zich op duurzaamheid in de architectuur.

Ivan heeft een fascinatie voor parametrisch en generatief design, waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om ontwerpopties te onderzoeken uitgaande van vastgestelde eisen en parameters. Het spreekt hem vooral aan dat deze ontwerpmethode bij kan dragen aan een meer duurzame bouwsector. Voor zijn afstuderen aan de TU Delft in 2019, in de richting Building Technology, ontwikkelde Ivan een plug-in voor het 3D-ontwerpprogramma Grasshopper die, uitgaande van het ontwerp, de optimale constructie voorstelt. Dit bespaart materiaal, vooral bij constructies met beton waar de CO2-uitstoot enorm is.

Voordat hij bij cepezed begon, werkte Ivan bij het Servische equivalent van het College van Rijksadviseurs en bij architectenbureau GIR. Op beide plekken kwam zijn kennis van en passie voor duurzaamheid van pas. Maar hij vindt het belangrijk om als architect structureel kritisch te kijken naar de impact van gebouwen op het milieu en zijn visie op duurzaamheid aldoor aan te scherpen.

Het spreekt Ivan aan dat cepezed zich totaal bevrijd heeft van stilistische of decoratieve dogma’s, zoals hij het zelf verwoordt. Vorm en materiaalgebruik zijn eerlijk en vallen samen de functie. In combinatie met de uitzonderlijke aandacht voor detail binnen het bureau kun je er hierdoor zeker van zijn dat gebouwen van cepezed efficiënt en functioneel zijn en prettig in gebruik. Ivan ontwerpt bij cepezed aan de Smart Mobility Hub in Amsterdam. Dit is een enorme, demontabele parkeergarage voor auto’s en bussen, met flexibele plattegronden, vides met beplanting, en op de bovenste laag in de buitenlucht allerlei sportfaciliteiten. In de voorgevel zijn drie lage houtbouw-volumes geschoven bestemd voor andere functies, waaronder een hostel.